Mindent a mézről

Mindent a mézről

Méz-nektár-mézharmat (melyik mi?)

2020. január 01. - Márta Egerszegi

Mindenki ismeri a mézet. Mindannyiunknak más íz, szín jelenik meg a méz szó hallatán. Tudjuk, hogy növényi eredetű és tudjuk, hogy valamilyen rovar gyűjti: méh. Vagy a darázs. Hm. Melyik is? Az egy és ugyanaz, ugye? Sokan hiszik azt, hogy virágporból készül és azt is, hogy a méhész (méhtartó szakember) állítja elő boszorkánykonyhában, fortyogó üstben, óriás kanállal kevergetve.

Nézzük meg mi a valóság! 

a mézelő méh (Apis Mellifera) gyűjti…. na, de nem én szeretném megmondani a tutit. Ha beírod a keresőbe, nagy eséllyel találod a következő leírást. Nézzük meg mit ír a net, majd szedjük szanaszét a definíciót, hogy értsük… gugli a barátunk:

Méznek nevezzük a méhek által növényi nektárból vagy élő növényi nedvekből, illetve növényi nedveket szívó rovarok által, élő növényi részek kiválasztott anyagából gyűjtött természetes édes anyagot, amelyet a méhek begyűjtenek, saját anyagaik hozzáadásával átalakítanak, raktároznak, dehidratálnak és lépekben érlelnek” /Forrás:Wikipédia/

 

Mi a nektár? Az az édes folyadék, amit a növények termelnek nektármirigyükben. Emlékszünk még gyermekkorunk kora nyári kalandjaira, amikor az akácvirág fürtjeit százszámra markoltuk, tömtük a szánkba, vagy épp ellenkezőleg, akkurátusan lecsippentettük a kocsány végét és szívogattuk belőle az édeskés nedűt? nah, az a nektár.. a virágok nagyobb része nektárt választ ki.

És mi a helyzet ezzel?

„…növényi nedveket szívó rovarok által, élő növényi részek kiválasztott anyagából gyűjtött…”

 A növényi nedvet már értjük, a rovart is (hangyák, legyek, kabócák, levéltetvek), de mit is jelent a kiválasztott anyag? Nos, ezen rovarok által gyűjtött cukros anyag, ami a növény bizonyos részein, pl. levelén található, ez köztudottan rovarok kedvencének számít. Egy részét táplálékként hasznosítják, másik részüket, vagyis a felesleget átalakítva kibocsátják (remélem tudod mire célzok...). Biztosan tapasztaltátok többen is, hogy autóval bizonyos fák alá parkolva azt tapasztaltátok, hogy apró, sűrű, ragadós, sziporka jelent meg a karosszérián. Nos, az volt a rovarok kiválasztása során termelődött mézharmat.

Amit tehát megtudtunk:

a méz növények nektárjából, esetleg „édes anyagból”, vagyis mézharmatból is származhat (ritkábban).

A következő bejegyzésből kiderül mi a méh és a darázs közti különbség, hogy magabiztosak lehessünk, ha szóba kerül egy kellemes beszélgetés során.

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogom, illetve küldd el barátaidnak a linket, hogy minél többen tudjanak #mindent a mézről#. 

üdv:
Mézecske

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentamezrol.blog.hu/api/trackback/id/tr315379350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása