Mindent a mézről

Mindent a mézről

Így választja szét a méhész a mézfajtákat

Egy aktuális példával szemléltetve

2020. május 12. - Márta Egerszegi

d5a885e9d92ebba1bc2055b8a75fbe23.jpg

A mai bejegyzésben a nekem "címzett" egyik leggyakoribb kérdést veszem górcső alá. Számos ismerősöm tette már fel a következő kérdést a múltban: hogyan tudjátok szétválasztani a különbözőféle mézeket? Vagy honnan tudják a méhek, hogy mikor melyiket gyűjtsék? A válasz roppant egyszerű.

Tavasztól késő őszig számos növény ad értékes nektárt, amit a méhek gyűjtési ösztönüktől hajtva szorgosan raktároznak. Ebben az időszakban a méhészek éjszakánként kis kémcsövekben gyűjtögetve válogatják a mézet. ERROR ### ERROR### Nyugi, csak vicceltem. Nem így történik.

Szerencsére a természet megoldja a mézek szeparálásának kérdését, ugyanis a nektárt adó fák, növények eltérő időben virágoznak. Az egyetlen kivétel a vegyes virágméz, amiben található a tavaszi rétek virágjának nektárjából készített méz és a gyümölcsfák méze is. A tavasz első édes lehelletét a gazdag mezők virágai adják, azonban hazánkban nem jellemző, hogy pergethető mennyiséget tudjanak ezekről a kis gizgazokról gyűjteni. Elsősorban a méhcsalád élelmiszer utánpótlását fedezi, vagy egészíti ki és időben rögtön ezt követik a gyümölcsfák, amik szinte egy időben virágoznak: meggy, cseresznye, barack, szilvafa, melyek nektáron kívül gazdag virágpor tartalékot is adnak a méhcsaládok utánpótlás táplálására. Ezeket követi időben a repcevirágzás. Amennyiben a gyümölcsfák mézeltek és értelmezhető mennyiségű mézet raktároztak a méhek, lehetőség van arra, hogy a repce mézelés előtt kipergetésre kerüljön, így tudjuk biztosítani, hogy az eltérő fajtájú mézek ne keveredjenek.

Napjainkban aktuális az akác virágzása. Ebben a bejegyzésben írtam arról, hogy mi az a 4 ok, mi miatt idén kevés akácmézre számítunk. Az akác virágzása előtt, közvetlenül kerül elvételre és kipergetésre a repce vagy a vegyesméz (hiszen nem mindenütt van repce hordás), így a méhcsaládoknak helyet tudunk biztosítani az újabb mézfajta tárolására. Az akácfák virágba borultak, így a napokban vált szükségessé ez a méz elvételi munkafolyamat. Ennek során a mézzel teli lépeket üresekre cserélik és gondoskodnak a méz lépekből való kinyeréséről. Ez a művelet nagyon érdekes módon történik, erről egy későbbi posztban írok majd.

Összegzés:

a természetnek köszönhetően minden virágnak megvan a szezonja, így van arra idő, hogy a két virágzás közti időszakban gondoskodjunk a méz kinyerésről

Van még pár perced? Volna kedved egy  kérdőív kitöltéséhez?

fejembe vettem, hogy elkészítek egy egész országra kiterjedő Méz tesztet, de ez Nélküled aligha sikerülhet. Arról, hogy mi ezzel a célom és mit ajánlok fel érte cserében, itt írok: kattints a kérdőív megkezdéséhez.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentamezrol.blog.hu/api/trackback/id/tr1815676484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása