Meseszép görög város: Propolisz. Idén nyáron Propoliszban nyaralunk? Nah jó, csak vicceltem. A neve megállná a helyét a térképen is.
A propolisz, vagy más néven méhszurok a kevésbé ismert méhtermékek közé tartozik. Ez az egyetlen méhészeti termék, ami növényi és állati eredetű is, hiszen terem és termelődik is. Gyere, olvass tovább, elmondom hogyan lehetséges ez.
Nem túl széles körben ismert, de az utóbbi időben egyre elterjedtebb a tinktúrás alkalmazása és gyakran hivatkoznak egészségügyi cikkekben erre a fantasztikus anyagra, nem véletlenül.
Mi fán terem a propolisz?
Fűszeres, balzsamos illatú, ragacsos anyag, amit méhek gyűjtenek a növények rügyeinek bevonatáról, új hajtásairól, gyantás nedveiből. Propoliszt termel a nyár, fenyő, éger, nyír, tölgy, fűz, vadgesztenye és a kőris. Tavasszal igen gyakran találkozni a friss propolisz illatával ezen fák mellett elhaladva, már talán Te magad is érezted séta vagy kerékpározás közben, csak nem tudtad mihez kötni a fűszeres, jellegzetes illatot.
További érdekesség, hogy nem csak növények nedveiből származik ez a ragacsos anyag, hanem a méhek szervezete is választ ki propolisz szerű anyagot. A méhek emésztőbelében keletkezik, mégpedig az általuk elfogyasztott virágpor héja /pollenkitt/ külső burkának emésztése során. Ezek aztán sárga-sárgászöld cseppek formájában távoznak, a levegővel érintkezve megsötétednek. Rendkívül jó fertőtlenítő, baktériumölő hatású anyag.
Hogyan gyűjtik?
A méhcsalád tagjai között szigorú, életkorhoz kötött munkamegosztás van. A propolisz gyűjtését egyrészt a 25-28 napos (tehát idősebb) méhek végzik, másrészt a virágport, nektárt gyűjtő méhekre is ragad munka közben ebből az anyagból, így azokat összeszedve hazaszállítják. Naposabb, melegebb órákban van a propoliszgyűjtés ideje, amikor a hőmérséklet hatására gyúrhatóvá válik. Délelőtt 10-11 órától 15-17 óra között repülnek ki érte, egy-egy rakomány összeszedéséhez 20-50 percet is áldozni szükséges. A ragacsos anyagból rágó szervével apró darabokat tép le, melyeket kissé átgyúr és a lábán található mélyedésbe, kosárkába tömköd. A kaptárba érve a rakomány leszedése következik. A propolisz gyűjtés az egyik legfáradtságosabb munka, rengeteg energiát igényel, az egyes fuvarok lerakodása után minden alkalommal enni kérnek társaiktól a propolisz gyűjtők, majd a késő délutáni órákban, műszakjuk végétől a nap hátralévő részében pihennek a kaptár falán, kijáróban vagy lépek felületén.
Mire használják a méhek?
- a kaptár belső falát bevonva védekeznek a nedvesség és baktériumok ellen (fertőtlenítő hatású)
- amennyiben túl nagynak ítélik meg a kaptár kijáróját (ahol a meleg-hideg levegő szabadon áramlik), beszűkítik vele
- tömítő anyagként használják: a kaptáron belüli esetleges anyaghibákat, a kisebb lyukakat betapasztják vele
- a hívatlan betolakodót (egér, cickány) megtámadják és mivel nem képesek kivinni a kaptáron kívülre: bekenik propolisszal, ezzel a természetes balzsamozóval, így kerülik el a fertőzés kialakulását
- a keretléceket ezzel rögzítik a kaptár belsejében
A propolisz összetétele:
- 50%-60% aromás gyanta
- 15-35% viasz
- ~10% illóolaj
- 1-3% ásványi anyagok
- 3-4% cukrok
- 2-5% virágpor
- 4-10% egyéb idegen anyag
Viasz és virágpor összetevőjét a méhek keverik hozzá.
2. Fotó: saját, eredeti, természetes állapotában lévő propoliszom /a konyhából /
Gyűjtése:
Mivel méheink ösztönösen a réseket töltik ki, egyenletlen részeket igazítják ki propolisszal, ezt kihasználva tudjuk elvégezni a gyűjtést. Általában a méhcsalád kereteinek tetejére helyezünk egy speciális fémhálót, rácsot, mely 1-2 mm hézagot képez a lépek tetején, így arra sarkalljuk a méheinket, hogy a köztes hézagot propolisszal töltsék ki. Az így begyűjtött hasznos anyagot hűtés után könnyen ki tudjuk törni.
Élettani hatásai:
- baktériumölő
- gyulladáscsökkentő
- antibiotikus anyagokat tartalmaz
- gátolja azoknak a baktériumoknak a káros hatását, szaporodását, amik ellenállóak a rutinszerűen alkalmazott antibiotikumokkal szemben
- visszértágulások, lábszárfekélyek kezelésében nagyon hatásos
- fogínygyulladást ecseteléssel jól gyógyítja
- növeli a szervezet ellenálló képességét
- anyagcsere problémák kezelésében segít
- elősegítik a vérképződést, csontképződést
- csontszövet gyógyulását nagyban meggyorsítja a propolisz oldatos kenőcs
- segíti a porcszövetek regenerálódását
- gyomor, nyombél és vastagbél fekélyek gyógyulását gyorsítja, hatására olyan heggel gyógyul, ami nehezebben újul ki
Forrás: Zsidei Barnabás: Méhészeti ismeretek
A propolisz alkalmazási formái:
- natúr, porított változat
- tinktúra (alkoholban oldott változat)
- tabletta
- kenőcs
- granulátum
Fogyasztásához egy TIPP:
mint minden méhészeti terméket, ezt is érdemes éhgyomorra fogyasztani, így jobban felszívódik. Kerüld az esti órákban való bevételét vagy csak kisebb adagot fogyassz, mert élénkítő hatása miatt nehezebben alszol el tőle. A fenti (2.) fotón, eredeti állapotában látható propoliszt úgy szoktam fogyasztani, hogy fél-borsónyi mennyiséget az ujjaim közt meggyurmázok, hogy kerek, lenyelhető formát öltsön, majd egy deciliternyi vízzel veszem be.