Mindent a mézről

Mindent a mézről

Méhkenyér szüret és protein tartósítás

Avagy a méhkenyér és virágpor kulisszatitkai

2021. február 06. - Márta Egerszegi

 

Ebben a bejegyzésben a méhkenyérről és virágporról osztok meg érdekes és hasznos tudnivalókat. Például: hogy néz ki a méhkenyér, hogyan nyerik ki a kaptárból? A nyers virágpor rendkívül romlandó, azonban kereskedelmi forgalomban mégis kapható. Mit is lehet tudni ezekről a témákról? Olvass tovább.

Szeretnék köszönetet mondani K. Gábor herceghalmi olvasómnak a kérdésekért. Ezúton szeretném megválaszolni ezeket:

hogyan nyerik ki a kaptárból a méhkenyeret?

Bemutatom a méhkenyeret:

Kétféle megoldás létezik a gyakorlatban. A klasszikus, amikor a méhek által készített sejtekbe maguk a méhecskék gyűjtik, tárolják és készítik az értékes egyveleget.

A hagyományos technológia folyamata nagy vonalakban a következő:

  • a hatszögletű viasz sejtekből álló lépet -melyekben elraktározták a méhek a méhkenyeret kivágják a keretből (keretnek nevezzük a négyzet alakú, lécekből összeszegelt vázat, amely körülfogja és tartja a kiépített lépet
  • a kivágott lépeket lefagyasztják, hogy a következő lépésnél mechanikai hatásra könnyedén összetörjön a viasz
  • egy viasztörő gépbe helyezik be a lépeket, ami darálóként adja ki magából az értékes méhkenyeret, melytől elkülönítve szeparálja a viasztörmeléket
  • a kinyert méhkenyeret 2-3 napig alacsony hőfokon szárítják

Ez a video megmutatja magát a folyamatot: itt éred el.

A másik egy fejlettebb és nagy mennyiséget produkáló technológia, melyet külföldön használnak: műanyag lépekkel reprodulálják a hatszögletű sejteket, ebbe előkészítik az összetevőket, melyeket egymásra rétegeznek, majd behelyezik a méhcsaládhoz, hogy azok átdolgozzák, megtörténjen a kémiai folyamat, az érés és elnyerje végső formáját.

 Bővebben a virágporról, azaz a természetes proteinről:

Gábor ide vonatkozó kérdése a  következő volt:

említetted a virágport, amit a nedvessége miatt nem lehet tárolni. Kereskedelembe lehet vásárolni virágport (azok a kis színes bogyók), persze aminek van szavatossági ideje, akkor ez most, hogy van? Az eltartható, vagy az is valamilyen formában már átesik valamilyen megmunkáláson a méhek részéről? Tudtommal nem.

Nyers virágpornak nevezzük a virágokról frissen begyűjött pollengömböket, melyek a méhecske lábáról egyenesen a pollenszedőbe hullottak alá. A méhecskék közreműködése a virágpor végső állapota kapcsán kimerül a gyűjtésben és a kaptárhoz szállításban, további teendőjük nincs vele, nem dolgozzák át. Ezt követően számunkra feladat az eltarthatóság biztosítása, erre két módszer is létezik. A nyers virágpor tartósítási módja a fagyasztás (így alig veszít hasznosanyag tartalmából). Nyers állapotban víztartalma miatt csupán néhány napig állna el, kizárólag hűtőben tárolva. Lehetőség van fagyasztott virágpor vásárlásra is, azonban ez költségesebb, mivel jégakkuk kíséretében kerülnek kiszállításra, tehát speciális tárolást igényelnek.

Szárítva tartósítás

A szárítás a legnépszerűbb és egyszerűbb módja a virágpor tartósításának. Ekkor néhány napra 40 fok alatti hőmérsékleten szárítják a pollengönböcskéket, melyek a legváltozatosabb színekben fordulnak elő a virág fajtájától függően. Ez lehetővé teszi, hogy hosszú időre tartósítsuk az értékes energiaforrásunkat. A szárítás során minimálisan csökken a hasznos tápanyag tartalma a nyers állapotához képest, azonban még mindig óriási energia és tápanyagforrást jelent az emberi szervezet számára.

 

Mit jelent számomra a méhkenyér?

A méhkenyér az az ősi szuperélelmiszer, amit a méhek évezredek óta készítenek ugyanazon receptúra alapján. Megtalálod benne a fák ragacsos nedveit (propolisz), a rét virágainak pollenszemeit (virágpor), a virágok nektárját (méz), némi viaszt és tízezer év tudását. Ez a kellemes ízű csemege egyet jelent a természet szívének dobbanásával, a méhek gondoskodásával és a tavasz, koranyár újjászületés érzésével.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentamezrol.blog.hu/api/trackback/id/tr7816415348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása