Mindent a mézről

Mindent a mézről

Dübörög a pollen szezon

2021. március 30. - Márta Egerszegi

hazelnut.jpg

Sok allergiást meglepetésként érhetett már február elején a korai mogyoró virágzás, a leleményesebb allergiások már akkor beszerezték a szükséges gyógyszert. Fordítsuk előnyünkre az otthon maradást.

Gyakorlott allergiásként szinte minden évben megfeledkezem arról, hogy időben, még a pollenszezon előtt kezdjem el az allergia gyógyszer szedését. Biztos vagyok abban, sokan vannak így. A tavasz eddig váratott magára, azonban pár napja a szilva és a mandulafák virágba borultak, berobbant a pollen szezon. Ha allergiásként te is feledkeztél meg már a virágzás előtti gyógyszer startról, biztosan emlékszel, milyen nehéz végigvinni egy évet: ilyenkor nem az igazi, nem vagy teljesen tünetmentes és az év során tapasztalt szezonális pollenterhelésnél tapasztalhatsz kellemetlen tüneteket.

Mit tehetsz allergiásként, hogy könnyebben vedd a pollenszezont?

  • Szerezd be a gyógyszered. „Vírus idején? Ki sem lépek a lakásból/házból.” Nem is kell. Kevés figyelmet kap és kevesen tudják, de létezik az e-recept megoldás. Telefonon beszélsz a háziorvosoddal, allergológusoddal, ő megírja az e-receptet, felteszi felhőbe és pár óra múlva hozzáférhetővé válik, ki tudod váltani, így csupán a gyógyszertárig kell kimozdulni (neked vagy egy családtagodnak).
  • Szellőztetések: már-már bőven14 fok fölé emelkedik a napközbeni hőmérséklet, a napugaraknak köszönhetően a levegő páratartalma hamar csökken, így a pollenszemek vidáman szállnak a szélben. Éppen ezért kora reggel és este szellőztess, amikor alacsonyabb a pollen koncentrátum.

Hogyan támogathatod meg az immunrendszered?

  • Itt az ideje felhasználni a rég elfeledett, maradék, vagy pár éves mézeket. Most, hogy részben vagy egészben otthonról dolgozol, vagy csak egyszerűen kevesebb időt töltesz távol az otthonodtól, vagy a munkahely és otthonod közti utazási idő megmarad, amit felhasználhatsz sok mindenre. Például végre feltérképezhetjük a konyhánk, spájzunk mélyére elásott, rég elfeledett mézeket. Ne lepődjünk meg, már nem folyékonyak és legfőképp NE dobjuk ki. A kristályosodás, vagy ikrásodás, kásásodás egy teljesen természetes folyamat eredménye. A mézeink nagy része rövidebb-hosszabb idő elteltével meghomályosodik, kristályossá válik, némelyik megkeményedik. Ebben a méz szőlőcukor tartalma a ludas: minél nagyobb a szőlőcukor tartalma, annál hajlamosabb a kristályosodásra. Tehát használjuk fel, hogy aztán széles mosollyal az arcunkon szerezzük majd be a friss mézet.
  • Támogasd az immunrendszered, nézz körül a konyhában, spájzban. Mik is lehetnek otthon? Talán nem tévedek, ha azt mondom, hogy fokhagyma minden háztartásban van. Nézzünk még körül, hogy van-e otthon méz, illetve találunk-e még gyömbért és citromot. A gyömbért és fokhagymát lereszelve, citromot, mézet hozzáadva brutál immunerősítőt kapunk, ami szintén antibakteriális hatású továbbá köhögéscsillapító. Naponta együnk belőle egy teáskanállal. A lehelletünktől valószínűleg a családtagok is tisztes távolságban maradnak tőlünk, de jó eséllyel a betegség is.
  • Fogyasszunk sok zöldsége, gyümölcsöt: napi egy almával, és/vagy nyers répával nem csak a vitamin bevitel egy részét tudod biztosítani, de rostanyag tartalmának köszönhetően az emésztésedért is teszel.
  • Egyértelműnek tűnhet, de a megfelelő mennyiségű (2,5-3 liter) folyadék (lehetőleg vízbevitel) is segít az immunrendszerünk erősítésében. Azáltal, hogy a szervezet és bélrendszer hidratált lesz, egészségesebb környezetet teremtünk, ezzel lehetővé téve a természetes ellenálló képesség működését.

Apropó, elfogadsz tőlem valamit?  Olyan érdekességeket tudhatsz meg, mint hogy okoz-e allerhiát a mézfogyasztás, jelent-e minőségromlást, ha a méz bekristályosodik? Alszanak-e a méhek és a mézen kívül melyik az az 5 méhek által termelt termék, aminek Te magad is élvezheted az egészségre gyakorolt hatásait. Ide kattintva tudod jelezni érdeklődésedet és már küldöm is! 

Összegezve tehát:

Allergiásként kezdd el a gyógyszer szedését, a lakás szellőztetését korai vagy későbbi órákban végezd, igyál sok folyadékot, fogyassz mézet és az extra immunerősítéshez készíts egy szuper reszeléket: gyömbér, fokhagyma, citromlé és méz segítségével a mindennapi erősítésért.

Tüsszögés és tünetmentes évet kívánok, mozduljatok ki a szabadba amikor csak lehet (keresve a kevésbé népszerű kirándulóhelyeket, ahol kevesen vannak).

 Kövess be Facebook-on ide kattintva. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentamezrol.blog.hu/api/trackback/id/tr9216485674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása