Mindent a mézről

Mindent a mézről

Mézhelyzet: hol jutok hozzá jó minőségű mézhez?

2020. október 21. - Márta Egerszegi

 

2020 a méhészek fekete éve-mondta korábban az infórádiónak Bross Péter az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. Később arról is volt szó, hogy januártól nem lesz méz a szabad piacon. Lássuk, hogy mit is jelent ez és milyen információk láttak napvilágot azóta.

Mint elmondta: számos nektárt adó növényünk van, melyek termése általában kiegyenlítik egymást, vagyis vannak, melyek minimális mézet adnak, mások többet. Nektárt adó növényeink időrendben a következők: repce, akác, majd a nyári legelők, mint pl.: szelídgesztenye, selyemkóró, később a hárs és végül a napraforgó következik. 

Előzmények:

Idén egyik sem adott átlagos mennyiséget sem, inkább minimális méztermést tudtak realizálni a méhészek. Ennek elsődleges oka az időjárás alakulása volt. Minden növénynek meleg, napos időre van szüksége, azonban idén július első két hetének időjárása nem volt évszaknak megfelelő. Az akác esetén a tavaszi fagyok játszottak közre, a hazai akácosok kb. 500 ezer hektáron találhatók, melynek 80%-a fagykár áldozata lett, a maradék 20% virágzása idején hűvös, esős napok voltak, 10 fokos éjszakákkal. 

A magyar termésmennyiség jelentős részét, 15-22 ezer tonna mézet export piacra szállítjuk (általában), ennek 80%-a három országba kerül: Németország, Olaszország és Franciaország. 

Mi a helyzet az idei évvel?

Az idei alacsony termés és az óriási piaci igény miatt a pergetést követő 3 hetet követően az akácméz ára másfélszeresére emelkedett, mely óta újabb kisebb emelés volt tapasztalható.

Aztán arról is olvashattunk, vagy hallhattunk rádió interjút az OMME elnökétől, hogy mivel kevesebb termés, egy nagy része hazai fogyasztásra megy, "januártól úgy néz ki, szabadpiacon, exportra lehet, hogy nem lesz semmilyen méz Magyarországon."

Ezt a nyilatkozatról hosszú hetekig felemás információkat tartalmazó cikkek jelentek meg az interneten, azzal riogatva a fogyasztókat, hogy a hazai méz hamarosan elfogy, melyet követően a kínai méz lesz a lehetséges alternatíva a folyékony arany beszerzésére. 

A jó hír, hogy a hazai fogyasztási igények kiszolgálására elegendő lesz a hazai termésmennyiség. A hírekben megjelent információ, miszerint, hogy exportra már nem tudnak mézet küldeni tényleg kizárólag exportra vonatkozik, mely jellemzően a már eddig felvásárolt mézmennyiségek elosztásának és áramlásának terveiből következtethető.

A hazai kistermelőknél továbbra is megtalálhatók a szuper mézek (sokan nem adták el nagykereskedőknek), hajrá, vásároljuk, hiszen hamarosan jön a tél, készítsük fel szervezetünket, hogy megelőzzük a megbetegedéseket. 

Az Inforádió interjú itt hallgatható meg: https://infostart.hu/belfold/2020/07/29/a-hazai-meheszet-fekete-eve-az-idei

 

Ha még nem iratkoztál fel a mézről és méhtermékekről szóló infósorozatomra, tedd meg: nincs más dolgod, mint Kattints. Ezekben olyan érdekes infókat osztok meg, amikről a mézkedvelők keveset tudnak. Azon kevesek közé fogsz tartozni, akik tudni fognak "mindentamezrol" (mindentamezrol.blog.hu).    

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentamezrol.blog.hu/api/trackback/id/tr3316133430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása