Mindent a mézről

Mindent a mézről

Miért nevezzük "vegyes méznek" a virágmézet?

Szezonja van a gyümölcsfa virágzásnak

2020. április 05. - Márta Egerszegi

 

A tavasz első fái virágba borultak. Most, április elején már az ország egész területén nyílnak a gyümölcsfák virágai. Ezek nem csak színeiben pompásak, illatával bódítóak, hanem reménnyel teli jelenséget is jelentenek. Valami új kezdete, a gyümölcstermés hírnökei. Beporzók milliói repkednek boldogan, hol nektárt, hol virágport gyűjtve.

 

Miért vegyes méz a virágméz?

A tavaszi rétek, szilva és cseresznye fa, barack, körte és meggy csodás méhlegelőt jelentenek a mézelő méheknek. Az első jelentős fajtaméz, a közkedvelt akác virágzásáig mindenféle fáról, bokorról, virágról gyűjtenek nektárt a méhek. Ezek virágzása időben átfedésben van egymással, így ezek begyűjtése, sejtekben való raktározása vegyesen, vegyítetten történik. Éppen ezért nevezzük gyakran vegyes méznek a tavaszi virágmézet, hiszen vegyesen található benne minden, amit a méhek tavasszal találtak. Mik is kerülnek ebbe az ízében markáns, pikáns mézbe? (ami a méhészek közvetlen közelében megtalálható nagyobb mennyiségben)

Szilva, olasz kökény, ringló. Nem csak vidéken, de a városokban is megtalálhatók ezek a hófehér virágpompával szembetűnő fák:

 

Cseresznye:

Körte:

és beszélhetnénk még számtalan gyümölcsfáról. Emellett számos egyéb virágos kultúráról is hordanak nektárt a méhek, mint például gesztenye, facélia, lucerna, mustár, repce, napraforgó,ami némelyike önálló fajtamézként is megtalálható, de sok esetben keveredhetnek a mézek a gyűjtés jellegéből, idejéből és más körülményből kifolyólag.

 

A virágméz jellegzetessége

  • színe a sötét aranytól, a vörösig, világos barnástól a feketébe hajlóig nagyon változatos

 

  • illata és íze rendkívül változatos, markáns, némely esetben kissé kesernyés, gyakorlatilag nincs két egyforma ízvilágú vegyes méz, mint ahogy minden azonos fajtájú bor is más ízvilágú

 

  • viszonylag hamar bekristályosodik,mely természetes jelenség, ez minőségén semmit sem változtat

 

Így tedd újra folyékonnyá megszilárdult mézedet

Amennyiben jobban szereted folyékony állapotban, a titok nem más, mint a melegvíz fürdő. Állítsd bele az üveges mézedet a forró vízbe úgy, hogy a kupak alatti részig benne üljön, arra vigyázz, hogy a víz ne legyen melegebb kb. 40 foknál. Addig ismételd ezt, míg a méz teljesen fel nem olvad, majd töltsd át egy szép, tiszta üvegbe és újra jóérzéssel fogod a teádhoz adni, vagy gyerekeknek a kenyérre csorgatni. 

 

Első lépésként gyere, klikkelj és kövesd be a Mézecske nevű Facebook oldalamat, hogy azonnal értesülj az újabb posztokról.

 

Ha még nem olvastad korábbi posztomat, akkor szörfözz tovább erre a bejegyzésre, ahonnan megtudhatod: miért fogyaszthatják allergiások is a virágport, hogyan gyűjtik, szállítják és tárolják a méhek a virágport, illetve mire használják a méhcsalád tagjai?

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentamezrol.blog.hu/api/trackback/id/tr8115592946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

úgyiselfelejtem 2020.04.06. 20:06:26

A repce az akác előtt van (az adja a fő tömeget), de sokan nem szedik el előtte a tavalyi maradékot és a tényleg mindenféle virágport tartalmazó tavaszi keveréket.

Irbisz 2020.04.06. 20:06:40

sokat olvasni a hamisitott, "mümézekről". hogy tudja egy mezei vásárló eldönteni, ami a boltban előtte van üvegben, az eredeti-e?
esetleg milyen rajta lévő tanusitvány/eredetigazolás/hatósági engedély stb. megléte esetén lehet ebben biztos?

kösz a választ előre is!

Márta Egerszegi 2020.04.06. 20:30:35

@Irbisz: Kedves Irbisz, elképesztően szuper kérdés, nagyon köszönöm! Szerencsére viszonylag jól ellenőrzött a magyar mézpiac, melyet nem csak a NÉBIH (Nemzeti élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal) ellenőriz, hanem a HENT (Hamisítás Elleni Nemzeti Testület) is figyelemmel kísér.
Számos eltérés van a hamis és az eredeti méz között. Ezek egy része szemrevételezéssel még a boltban megfigyelhető, másik részük (a jóval több ellenőrzési lehetőség) teszt formájában inkább otthoni környezetben végezhető el. Egyrészt a méz, mint élelmiszer forgalomba hozatala engedélyköteles, sűrűn ellenőrzik és a hamis mézek hamar fennakadnak a rostán, így fel sem kerülnek a polcokra, vagy hamar lekerülnek onnan. A két leggyorsabb ellenőrzési mód még a boltban: amennyiben kristályosodásra gyorsabban hajlamos mézet vásárolsz, pl.: repce,vegyes, nézed meg a csomagolási időt, ha sok hónappal korábbi a csomagolás, a méz viszont fajtajellegéhez képest még mindig nem kristályosodott be vagy még mindig áttetsző, akkor ne vedd meg. Egy másik teszt: ha a folyékony mézet fejtetőre fordítod és vízre emlékeztető gyorsasággal lefolyik az üveg aljáról és hamar csepegni kezd, szintén ne vedd meg, mert vélhetően NEM tiszta mézet tartasz a kezedbe.

Nem is hinnénk, milyen sokféle módon lehet még ellenőrizni a méz valódiságát. Szeretnék ebben segíteni, így a következő posztomban részletesen megválaszolom a kérdést. Megtisztelsz, ha csatlakozol a Mézecske facebook csoporthoz... A csoportban mindig közzéteszem az új blogbejegyzéseket, így azonnal értesülsz majd a következő, hamisítás teszteléséről szóló posztról is.

www.facebook.com/pg/mezecske1

üdvözlettel:
MÁrti

Márta Egerszegi 2020.04.06. 20:40:44

@úgyiselfelejtem: igen, a téli időszakra, telelésre hagyott méztartalékból, mely a méhcsalád táplálékát szolgálja sok esetben bőven marad tavaszra is. A gondos méhész nem centizi ki a méhek méztartalékát, nehogy éhen pusztuljanak. Így az őszi mézből sok esetben fel nem élt tartalékra hordják a méhek a tavaszi mézet, melyet a legnemesebb méz (az akác) gyűjtése előtt eltávolítunk, hogy ezzel óvjuk meg a fajtajelleget.
süti beállítások módosítása