Mindent a mézről

Mindent a mézről

Sorozat 4. rész: Tudtad, hogy a virágpor fogyasztása nem okoz allergiát?

3. méhtermék: mindent a virágporról

2020. március 03. - Márta Egerszegi

A mai posztból nem csak arra adok választ, hogy mi a helyzet az allergiával, hanem megtudhatod, milyen technikával gyűjtik, szállítják a méhek az értékes virágport és milyen szerepe van az életükben.

 

Térjünk vissza az eredeti kérdésre, ami olvasása közben, fogadni mernék, hogy felszaladt a szemöldököd. :o Tehát: tudtad, hogy a virágpor nem okoz allergiát?

Így van, hidd el én is ugyanúgy meglepődtem, mint te. Főleg azért, mert a virágport tartalmazó készítményekre a biztonság kedvéért mindig ráírják, hogy allergiások ne fogyasszák. Emellett a JPÉ (Józan Paraszti Ész) elvét követő méhészek honlapjain is megtaláljuk az intelmet: virágpor fogyasztása nem javasolt pollen allergiások részére. Ezzel szemben, a fellelhető szakirodalomban (édesapám összes méhészkönyvét feltúrtam, hidd el jó sok van belőle) mindenütt azt olvasom, hogy nem allergizál. Hiszek nekik. Öntsünk tiszta vizet a pohárba, nézzük mint mond a szakember „A virágpor allergia hatása” címszó alatt:

”Néhány, méhészetileg nem jelentős növény (vadkender) porától eltekintve, amit a méh begyűjt: a virágpor nem okoz allergiát. Legfeljebb az erjedt, megváltozott virágpor az élesztőgombáktól” /Forrás: Zsidei Barnabás: Méhészeti ismeretek 264/

Megkímélem magunkat, hogy az összes szerző ide vonatkozó írását idézzem. De hol is van az a bizonyos kutya … elásva? Az allergiások - köztük jómaga is- a szél által közvetített pollenekre érzékenyek, azok ugyanis az orr nyálkahártyát, a szemet irritálják, ezekre tapadva fejtik ki allergizáló hatásukat, ezzel okozva roppant kellemetlen hónapokat. Tehát, a pollen nem gyomron keresztül felszívódva fejti ki negatív hatását, hanem külsőleg (kivétel pl. a vadkender pora).

Legszívesebben oldalakon keresztül mesélnék neked a virágpor témájában, mert elképesztően sok ismeretanyagunk van olyanokról, mint pl.:

  • milyen gazdasági jelentősége van a megporzásban a méheknek? Gazdasági alatt a zöldség és gyümölcstermést befolyásoló hatását értem
  • egy méhcsalád egész éves virágpor szükséglete a család népességétől függően 20-40 kg
  • a lelőhely pontos helyét a méhek tánccal mesélik el a társaiknak (mint a méz esetén)
  • a virágok portokjai eltérő időben nyílnak meg, ezért van az, hogy általában 10-14 óra között gyűjtik és raktározzák a méhek
  • a virágpor gyűjtését végző méhek rutintól, kortól és kondíciótól függően naponta 6-11 fuvart végeznek, közöttük 15-20 perces pihenőket tartva. Egy fuvarhoz a virág pollenbőségétől függően 12-80 virágot látogat meg, tehát óriási meló.

 

Hogyan gyűjtik, szállítják és tárolják a virágport?

Landolás után csápjaival megnyitja a portokot, az ott található virágporcsomót felaprózza és a hátsó lábán lévő kosárkába gyömöszöli. A pollen könnyen száll a levegőben, viszont a rovar megporzású virágok pollenje tapadósabb, ezen kívül a méhecske szipókájával nedvesíti meg a pollenszemeket gyűjtéskor. Ezután az első és középső lábai fésűivel összefésüli a testszőrzetére tapadt pollenszemeket és ezt is a kosárba tapasztja. Egyszerre két gömböt szállít, nagyjából egyenlő súllyal, hogy a repülést ne akadályozza a súlyelosztás. Fuvar indul, célállomás a kaptár belseje. Amennyiben virágpor gyűjtés közben nem vételezett nektárt, a kaptárba érkezve először is energia utánpótlásra van szüksége, így enni kér a többiektől. Ha nem kap, ő maga keres mézzel teli sejteket, kiszolgálja magát. Ezt követően lábaival lefeszíti a kosárkába rakott színes göböket, fejével, homlokával pedig a méhsejtekbe tömködi. A művelet során nem csak mézet, nektárt, hanem értékes nyálat is adagol, majd a sejteket megtöltve viasszal lefedi. Így gondoskodnak a méhek a család téli virágpor szükségletéről. A lefedett sejtekben kémiai folyamat, tejsavas erjedés megy végbe. A virágporban lévő cukor egy része tejsavvá alakul, ezzel megakadályozza a rothasztó baktériumok tevékenységét. A raktározás során a fehérjetartalom nő, a nitrogéntartalom csökken, konzerválódik. Az így elrakott, télen felhasználható tápanyag kissé savanykás, de ízletes anyag.

 

Mire használják a méhek a virágport?

A virágport az álcák és dajkaméhek számára gyűjtik. De mi az az álca? A méhek lárváját nevezzük így, az ő táplálékuk a tápanyagokban igen gazdag virágpor, melyet a dolgozó méhek álcája összesen 3 napig kap nagy mennyiségben, a petéből való fejlődésének 4-6. napig tartó szakaszában. Egy méh átlagosan 140 mg súlyú és 10-15 csomó virágporral nevelődik fel, majd fejlett korában csupán napi 3 mg-ot fogyaszt belőle. Szóval, a méhek magas fehérje tartalmú dopping szert tolnak életük során, ennek is köszönhető óriási munkabírásuk és energiájuk.

Gyere, klikkelj és kövesd be a Mézecske nevű Facebook oldalamat, hogy azonnal értesülj az újabb posztokról.

Ha még nem láttad a második legolvasottabb posztomat, gyere és klikkelj.  címe: Tudtad, hogy a méz vitaminokban szegény, de kiváló baktérium ölő?

Hivatkozások:

https://www.allergiakozpont.hu/hirek/tenyek-es-tevhitek-az-allergiarol  

Zsidei Barnabás: Méhészeti ismeretek

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentamezrol.blog.hu/api/trackback/id/tr415502668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

by · http://aforizma.blog.hu 2020.03.04. 21:21:09

Ha így lenne, akkor a bőrpróba sem mutatná ki az allergiát. Sőt létezik olyan, hogy kereszt allergia, pl parlagfű allergiás nagy valószínűséggel allergiás a dinnyére, a termésére.

Márta Egerszegi 2020.03.04. 21:27:36

@by: nagyon köszönöm az értékes hozzászólást.Egy fontos dologra hívtad fel a figyelmem. így szól helyesen: a virágpor fogyasztása nem okoz allergiát. Valóban fontos kihangsúlyozni, hogy a blogbejegyzésben a szájon át történő virágpor fogyasztásra szerettem volna hangsúlyt fektetni és arra, hogy egy allergiás is fogyaszthatja a méhek által gyűjtött virágport. A bőrpróba során szélporzású polleneket vizsgálnak első körben, amik nagy mennyiségben megtalálhatók a levegőben, így okozva allergiás reakciót.

Audianer 2020.03.05. 16:09:16

@Márta Egerszegi:
Allergiásként megerősítem, hogy a szájon át történő fogyasztás nem allergizál - sőt, egyenesen ajánlott. Magam is fogyasztom pedig nem szezonális allergiától szenvedek.

Márta Egerszegi 2020.03.05. 16:15:18

@Audianer: nagyon köszönöm a megerősítést :-) örömmel venném, ha "csatlakoznál" a Mézecske Facebook csoporthoz, kövess be ;-)
süti beállítások módosítása