Az egyik legkevésbé ismert méhészeti termék a méhkenyér, melyet a szakirodalom szuperélelmiszernek nevez. A méhek egyik tápláléka, mely "a kaptár mélyén" raktározódik és egyre nagyobb jelentőséggel bír a betegség megelőzés és a gyógyulás terén.
A méhkenyér, vagy más néven perga egy barnás színű, különleges anyag, melyet a méhek táplálék gyanánt raktároznak a lépek sejtjeibe. Különlegessége összetételéből és elkészülési, érési módjából ered. Korábban írtam arról, hogy számomra a méhkenyér az egyik legkedvesebb méhtermék. Aztán sorra vettük az összes méhterméket, mindegyik tulajdonságairól, jótékony hatásáról írtam összegzést, itt az ideje, hogy utána nézzünk a pergának.
Mi a méhkenyér?
Valójában nem más, mint a méhek téli fehérje forrása. A tavasszal, nyáron gyűjtött virágpor téli időszakra elraktározott készlete, mely a méhek utánpótlás nemzedékének egyik fő tápláléka. A nyers virágpor csak nagyon kevés ideig állna el, hisz víztartalma magas. Annak érdekében, hogy az hosszú hónapokig szolgálja a méhcsalád népességét, tartósításra van szükség. Erről hamarosan többet is mondok.
A méhkenyér összetevői és előállításuk:
Öt összetevőből készül: a méhek, a lépek viaszsejtjeibe gondosan bele tömködik a virágport, adnak hozzá egy kis mézet, viaszt. Az ötödik összetevő pedig a méhek garatmirigy váladéka, mely antiszeptikus hatású és ez a plusz anyag a raktározási feladat során kerül hozzá az energia koktélhoz. Amikor a sejtet teljesen megtöltötték ezek egyvelegével, akkor propolisszal gondoskodnak a sejtek légmentes lezárásáról.
Természetes tartósítás:
Ezt egy egyszerű kémiai folyamat, az erjedés biztosítja. A folyamat során, az első 2-3 napon végbemegy az egyik legfontosabb átváltozás: a méhek rágómirigy váladéka meggátolja a virágpor szemcsék "csírázó képességét", ezáltal a bomlását. A virágporban található nádcukor pedig átalakul egymolekulás cukorrá. A végbemenő erjedés hatására az egyszerű cukrok tejsavvá alakulnak és megemelkedik az egyveleg K vitamin tartalma.
Végeredmény:
Egy száraz halmazállapotú, illatos, kissé fanyar, de mégis kellemes ízű anyag, mely felveszi a lépek sejtjeinek hatszögletű alakját (hiszen ebben tárolódik).
A szuperélelmiszer beltartalma:
- a virágpor ebben a formában jobban hasznosítható a szervezet számára
- magas a K vitamin tartalma
- baktériumölő hatása háromszor magasabb, mint az eredeti állapotú virágporé
- rengeteg enzim és szelén található benne ( a szelén az immunrendszert támogatja)
Felhasználási területei:
- gyomor- és bélrendszeri problémák
- szív-és érrendszeri betegségek
- vérszegénység
- stressz csökkentése
- magas vérnyomás
- magas koleszterinszint
- férfi meddőség, prosztata problémák
- női betegségek
- memóriazavarok
Összegezve tehát: egy igazi vitamin és energia és immunerősítő bomba, mely ötvözi a virágpor, méz és propolisz egészségre gyakorolt hatásait. Ezért is hivatkoznak rá szuperélelmiszerként.
Hadd nyújtsak át Neked egy csokor érdekességet a mézről, méhtermékekről: Amennyiben még nem iratkoztál fel a méhtermékek sorozatra, nincs más dolgod, mint Kattints! jelezd és küldöm Neked! Azon kevesek közé fogsz tartozni, akik tudni fognak "mindentamézről" (mindentamezrol.blog.hu).