Mindent a mézről

Mindent a mézről

Sorozat 8. rész: Méhkenyér, a szuperélelmiszer

2021. január 10. - Márta Egerszegi

pexels-david-hablutzel-971355.jpg

Az egyik legkevésbé ismert méhészeti termék a méhkenyér, melyet a szakirodalom szuperélelmiszernek nevez. A méhek egyik tápláléka, mely "a kaptár mélyén" raktározódik és egyre nagyobb jelentőséggel bír a betegség megelőzés és a gyógyulás terén. 

A méhkenyér, vagy más néven perga egy barnás színű, különleges anyag, melyet a méhek táplálék gyanánt raktároznak a lépek sejtjeibe. Különlegessége összetételéből és elkészülési, érési módjából ered. Korábban írtam arról, hogy számomra a méhkenyér az egyik legkedvesebb méhtermék. Aztán sorra vettük az összes méhterméket, mindegyik tulajdonságairól, jótékony hatásáról írtam összegzést, itt az ideje, hogy utána nézzünk a pergának.

Mi a méhkenyér?

Valójában nem más, mint a méhek téli fehérje forrása. A tavasszal, nyáron gyűjtött virágpor téli időszakra elraktározott készlete, mely a méhek utánpótlás nemzedékének egyik fő tápláléka. A nyers virágpor csak nagyon kevés ideig állna el, hisz víztartalma magas. Annak érdekében, hogy az hosszú hónapokig szolgálja a méhcsalád népességét, tartósításra van szükség. Erről hamarosan többet is mondok.

 

A méhkenyér összetevői és előállításuk:

Öt összetevőből készül: a méhek, a lépek viaszsejtjeibe gondosan bele tömködik a virágport, adnak hozzá egy kis mézet, viaszt. Az ötödik összetevő pedig a méhek garatmirigy váladéka, mely antiszeptikus hatású és ez a plusz anyag a raktározási feladat során kerül hozzá az energia koktélhoz. Amikor a sejtet teljesen megtöltötték ezek egyvelegével, akkor propolisszal gondoskodnak a sejtek légmentes lezárásáról. 

Természetes tartósítás:

Ezt egy egyszerű kémiai folyamat, az erjedés biztosítja. A folyamat során, az első 2-3 napon végbemegy az egyik legfontosabb átváltozás: a méhek rágómirigy váladéka meggátolja a virágpor szemcsék "csírázó képességét", ezáltal a bomlását. A virágporban található nádcukor pedig átalakul egymolekulás cukorrá. A végbemenő erjedés hatására az egyszerű cukrok tejsavvá alakulnak és megemelkedik az egyveleg K vitamin tartalma.

Végeredmény:

Egy száraz halmazállapotú, illatos, kissé fanyar, de mégis kellemes ízű anyag, mely felveszi a lépek sejtjeinek hatszögletű alakját (hiszen ebben tárolódik). 

A szuperélelmiszer beltartalma:

  • a virágpor ebben a formában jobban hasznosítható a szervezet számára
  • magas a K vitamin tartalma
  • baktériumölő hatása háromszor magasabb, mint az eredeti állapotú virágporé
  • rengeteg enzim és szelén található benne ( a szelén az immunrendszert támogatja)

 

Felhasználási területei:

  • gyomor- és bélrendszeri problémák 
  • szív-és érrendszeri betegségek 
  • vérszegénység 
  • stressz csökkentése
  • magas vérnyomás
  • magas koleszterinszint
  • férfi meddőség, prosztata problémák
  • női betegségek
  • memóriazavarok

 

Összegezve tehát: egy igazi vitamin és energia és immunerősítő bomba, mely ötvözi a virágpor, méz és propolisz egészségre gyakorolt hatásait. Ezért is hivatkoznak rá szuperélelmiszerként.

Hadd nyújtsak át Neked egy csokor érdekességet a mézről, méhtermékekről: Amennyiben még nem iratkoztál fel a méhtermékek sorozatra, nincs más dolgod, mint Kattints! jelezd és küldöm Neked! Azon kevesek közé fogsz tartozni, akik tudni fognak "mindentamézről" (mindentamezrol.blog.hu).  

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentamezrol.blog.hu/api/trackback/id/tr3115826058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása