Mindent a mézről

Mindent a mézről

Ma van a Méhek világnapja (május 20)

2020. május 19. - Márta Egerszegi

A méhek nem gyűjtenek mézet, testsúlyuk felének megfelelő rakománnyal repülnek és mi emberek: futva sem győznénk a repülési sebességüket. Ma van a Méhek Világnapja.

Ha a csapból is a méhekkel kapcsolatos aggodalmak folynának, akkor sem tudnánk eléggé hangsúlyozni a méhek ökológiai fontosságát. A Méhek Világnapját az ENSZ 2017-ben fogadta el szlovén javaslatra, melyre május 20-át jelölte ki. 2018-tól emlékezünk erre, így a mai nap a 3. Méhek napja szerte a Világon.

Cél: felhívni a figyelmet a fenntartható fejlődésre, a méhek ökológiai hasznosságára, közvetve a Bolygó megóvására.

Miért válik szükségessé a méhek védelme?

A legnagyobb pusztítást a vegyszerezés, intenzív gazdálkodás végzi. A mezőgazdasági termelés során számos esetben védik a növényeket a károsítótól, rovarirtók segítségével. Ezek nem célzottan hatnak, hanem általánosságban pusztítják a rovarokat, bármilyen rovar idegrendszerét megtámadják, a hasznos méhekét is.

Ökológiai fontosság

A bolygónkon élő növények kétharmadát méhek porozzák be, tehát az élelmiszerek 70-75% -ához rovar általi beporzás szükséges, a mezőgazdasági kultúrák 90%-a a beporzó rovarok tevékenységétől függ. Érdekességként hozok egy kis statisztikát a beporzást végző rovarok beporzásában való részvételi arányáról: poszméhek 1-2 %, vadméhek 3-4%, míg a háziméh 75-95%. De miért is fontos az ő tevékenységük? Gondoljunk csak a gyümölcsfákra, gyümölcsökre, zöldségekre és termések sokaságára. Ki ne szeretné a lédús dinnyét, a ropogós cseresznyét, a harsogó almát? A méhek gyűjtögető munkájuk során teljesen „véletlenül”, tehát nem tudatosan viszik magukkal a virágport, ezzel segítve elő a beporzást. Tömeges pusztulásukkal megcsappan a rovar általi beporzás is, ami a termésmennyiség csökkenéséhez, rosszabb esetben drasztikus visszaeséshez vezet. Ha nem lennének méhek, idővel nem lennének virágzó növények sem. A méhállomány alakulása óriási hatással van a Föld ökológiai egyensúlyára, mely drasztikus megcsappanása katasztrófát jelentene az emberiség élelmiszer ellátása szempontjából. "Mi történne, ha egyik pillanatról a másikra kipusztulnának a méhek? Az emberiség legfeljebb 4 évvel élné túl" (az 1990-es évek elején egy méhészeti tüntetésen hangzott el nyugat Európában, mely kijelentést Albert Einstein mondatának tulajdonítják).

Érdekességek

A bevezetőben utaltam arra, hogy a méhek nem gyűjtenek mézet. Sokan tévesen gondolják, hogy mézet hordanak, azonban a valóság az, hogy a növények nektárját gyűjtik, ezt érlelik mézzé.

Íme néhány érdekesség:

  • a méheknek két gyomruk van, egyik kizárólag a nektár tárolására szolgál, ebben tárolják a nektárt a gyűjtést követően, majd a kaptárba érve a lépek hatszögletű sejtjeibe ürítik
  • a méhecske saját testsúlya felének megfelelő nektárt képes a kaptárba szállítmányozni. Hogy kontextusba helyezzük: ez azt jelentené, hogy egy 80 kg-os ember 40 kg súllyal megrakodva közlekedne hosszú kilométereken át
  • egy-egy kirepüléssel akár 3-5 km-es távolságot is képes megtenni
  • 1 kg méz előállításához kb. 2-3 kg nektárt kell gyűjteniük
  • 1 kg méz előállításához kb. 4 millió virágot látogatnak meg
  • 1 kg mézhez olyan távolságot szükséges megtenniük, amivel NÉGYSZER körberepülhetnék a Földet (a Föld átlagos kerülete 40.041,47 km. Viszonyításul: egy athéni nyaralás Budapest-Athén autós távolsága /egy útra/ 1470 km)
  • egy méhcsalád, vagy más néven kolónia 60-80 ezer méhecskéből áll
  • egy méh, élete során 1/12 (egy tizenketted) teáskanálnyi mézet képes előállítani
  • maximális repülési sebességük 24 km/óra
  • a mézelő méh az egyetlen méhfaj, amelynek tagjai szúrás után elpusztul 

 

Hazai méhállomány:

Magyarországon körülbelül 21 ezer méhész dolgozik (fő-vagy másodállásban), 849 ezer méhcsaláddal, 93 ezer négyzetkilométeren. Évente 25-35 ezer tonna mézet termelünk, melynek 50-60%-a akác méz. Az Európai Uniót tekintve hazánk 3. helyen szerepel a méztermelést tekintve. Elképesztő, ugye? A magyar méz méltán világhírű, hiszen kiváló minőségű, ami a méhészek szakértelmén felül a kiváló méhlegelőknek köszönhető.

Köszönöm, hogy bejegyzésem elolvasása révén Te is megemlékeztél a Méhek Világnapjáról.

Van még pár perced? Volna kedved segíteni nekem egy izgalmas kérdőív kitöltésében?

Fejembe vettem, hogy elkészítek egy egész országra kiterjedő Méz tesztet, de ez Nélküled aligha sikerülhet. Arról, hogy mi ezzel a célom és mit ajánlok fel érte cserében, itt írok: kattints a kérdőív megkezdéséhez.

Ne felejtsd el bekövetni Mézecske nevű Facebook oldalamat, így azonnal értesülsz az újabb posztokról. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentamezrol.blog.hu/api/trackback/id/tr7515707970
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása