Mindent a mézről

Mindent a mézről

Fél évszázada nem volt ilyen rossz az akácméz termés

2020. június 30. - Márta Egerszegi

 

Magyarország és a környező országok akác erdői is alacsony méztermést adtak, az akácméz idén hiánycikk lesz. 

Május elején összeszedtem azt a 4 okot, ami miatt idén kevés akácmézre lehet számítani (bővebben itt olvashatsz erről). Nem vagyok sem boszorkány, sem jós, csupán méhész szemmel figyeltem az időjárást, aggódva imádott területemért.

Korábban írtam arról is, hogy Magyarország akácméz nagyhatalomnak számít, azonban az idei akácméz termés töredéke lett az átlagosnak. Ennek következtében a méz ára jelentősen emelkedett. Várható volt. Nem kell közgazdásznak lenni ahhoz, hogy tudjuk. Nem ennyire fekete vagy fehér, de amiből sok van, annak lemegy az ára, amiből hiány van: annak felmegy. 

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke interjút adott az m1-nek, amelyben elmondta: nem csak hazánkban, hanem a környező országokban is hasonló a helyzet. Az akácerdők 80%-a fagykárt szenvedett, s mivel az első rügyek biztosítják a nektárt, így különösen kevés mézet pergettek a hazai méhészek. Elhangzott, hogy a szerény termésmennyiség miatt az akácméz világpiaci ára két hét alatt 50%-kal emelkedett. 

Az időjárás elképesztő befolyással van nem csak a mezőgazdasági növényeink termesztésére, a méztermés alakulására is. A tavaszi aszály következtében a repce is átlag alatti termést adott, ami nem kedvez a krémméz szerelmeseinek. 

 

 

 

 

Van még pár perced? Volna kedved segíteni nekem egy izgalmas kérdőív kitöltésében?

Fejembe vettem, hogy elkészítek egy egész országra kiterjedő Méz tesztet, de ez Nélküled aligha sikerülhet. Arról, hogy mi ezzel a célom és mit ajánlok fel érte cserében, itt írok: kattints a kérdőív megkezdéséhez.

Ne felejtsd el bekövetni Mézecske nevű Facebook oldalamat, így azonnal értesülsz az újabb posztokról. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentamezrol.blog.hu/api/trackback/id/tr5215974982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása