Mindent a mézről

Mindent a mézről

Sorozat 6. rész: Ezért fogyassz Royal jelly-t, azaz méhpempőt

Út a szellemi frissesség eléréséhez

2020. április 16. - Márta Egerszegi

 

A bejegyzésből megtudod, hogyan készül a méhpempő, mire használják a méhek és milyen élettani hatásai vannak fogyasztásának.

Mi is az a méhpempő:

Az értékes tápanyag hétköznapi neve: méhtej, vagy ismertebb nevén méhpempő. Ez nem más, mint a munkásméhek garatmirigyének terméke, ami a méhek rágótövi mirigyének zsírtartalmával keveredik. Fehér-törtfehér színű, fehérjedús, savanykás ízű, kissé szúrós illatú anyag.

Összetétele:

aminosav (aszparaginsav, ami a gerincesek esetén az idegrendszerben ingerületátadóként van jelen), zsírsav, fehérjék, egy kevés szénhidrát, vitaminok (főként E, A,C, D és B1,2,5,6,12 vitaminok), ásványi anyagok, hamu (1-2%) és a hordozó víz.

Nevének eredete:

A royal jelly nevének eredete a méhkirálynőhöz köthető. A méhpempőben megtalálható egy royalactin nevű fehérje, ez felelős az álcák méhanyává fejlődésért. A méhpempőt kapják a méhcsalád leendő királynői az álcáik fejlődésének teljes időtartama alatt, illetve ezzel táplálkoznak tavasztól őszig a petézés idején is.

 

A méhpempő titka

Ennek a szuper tápláléknak köszönhető, hogy a méhkirálynő (anya) 16 nap alatt tökéletesen kifejlődik, míg a munkásméhek csak 21 nap alatt jutnak el a kifejlettségig és ivarszerveik nem fejlődnek ki ( csak 2 napig fogyasztják). A méhpempőnek köszönhető továbbá, hogy a munkásméhekkel ellentétben az anyák nem 1-2 hónapig, hanem néhány évig élnek, illetve ennek következtében fejlődik ki petefészkük, ennek köszönhetik peterakó képességüket és teljesítményüket, ami napi 1800-2000 darab pete lerakásában ölt testet.

A titok felfedezése

Az 1950-es években kezdték el vizsgálni mitől függ, hogy az anya által lerakott, megtermékenyített petékből dolgozó méh vagy anya fejlődik és mi befolyásolja azok várható élettartamát. A titok nyitja a táplálékban rejlik. Ekkor kezdték meg a méhpempő összetételének vizsgálatát, majd emberre gyakorolt hatásának kísérleteit, megfigyeléseit.

Jótékony hatásai

  • elősegíti a szellemi frissesség megőrzését
  • segít a kiegyensúlyozott idegállapot elérésében
  • fejlődésben elmaradt gyermekekre jótékony hatással van
  • immunerősítő és sejtregeneráló hatású
  • gátolja a daganatos sejtek kialakulását
  • jó hatással van a meddőség kezelésében
  • szabályozza a bélműködést, anyagcserét

Ezeken kívül számos jótékony élettani hatással rendelkezik. Bejegyzésem célja inkább a nehezen hozzáférhető, kevésbé ismert tények átadása, így amennyiben további hatásairól szeretnél tájékozódni, az interneten rákeresve rengeteg információt találsz majd. 

Hogyan kerül royal jelly az asztalra?

A dolgozóméhek méhpempővel bélelik ki az anyanevelésre szánt álcák bölcsőjét, hogy azok nagy mennyiségben tudják fogyasztani ezt a szupertáplálékot. A méhcsaládok természetes módon csak néhány bölcsőt nevelnek, ez a mennyiség kizárólag háztartási célú használatra volna elegendő.

 

Kép: a méhanya (királynő) bölcsője (létezik ennél szebb, nagyobb, érettebb bölcső is, nézzétek el nekem, hogy jelenleg nincs szebbről fotóm)

Ahhoz, hogy vásárolható mennyiségben elő tudják állítani, ahhoz különböző praktikákkal kell anyanevelésre késztetni a méhcsaládokat. Ezt követően mesterséges bölcsőkben lévő álcákat helyeznek el nagy mennyiségben a családnál, így megindul ezen utódok táplálása és a bölcsők méhpempővel való kibélelése. Ezt követően, megfelelő technikákkal kinyerik a bölcsőből az értékes anyagot, steril körülmények között üvegcsébe töltik és hűtve, napfénytől védve tárolják. Egy kilogramm méhpempő kinyeréséhez 3-5 ezer bölcső szükséges. Előállítása nem csak a méheknek, hanem a méhész számára is óriási munkát jelent, nagy odafigyeléssel. Termelése nem egyetlen mozdulat eredménye, hanem rendkívül hosszú előkészület, a méhek bonyolult felkészítése, bölcsők előkészítése, behelyezése, ellenőrzése és pempő elvételi folyamat eredménye. 

 Kép: fejjel lefelé fordított műbölcsős keret

 

Fogyasztása:

Fagyasztva és szárítással is lehet tartósítani, utóbbi formában számos összetevő eltávozik a vízzel, így veszít értékéből. Vásárolható természetes formájában, apró tégelyben hűtve, ilyen módon a legértékesebb. Létezik mézben tartósított verzió is (mézben keverve tárolás), azonban a méz savai az érzékeny hatóanyagok egy részét lebontják. Nem ritka a kozmetikai alkalmazása sem, krémbe keverve, bőrünkön fejtik ki regeneráló, frissítő hatását. Igen kis mennyiségben, napi fél gramm fogyasztásával elérhetjük a megfelelő hatást, azonban ennél jóval nagyobb mennyiségű adagolása sem jár semmiféle káros következménnyel, csupán pazarlás.

 

Ha tetszett a poszt és szívesen olvasnál olyan érdekességeket a mézről és méhtermékekről, amikről a mézkedvelők keveset tudnak, gyere és iratkozz fel ide Kattintva! , melyet követően alkalmanként rövid érdekességeket küldök. Várlak itt!

Ha van Facebook profilod, klikkelj és kövesd be a Mézecske nevű oldalamat, ahol egyéb érdekességekkel találkozhatsz a jövőben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentamezrol.blog.hu/api/trackback/id/tr7115615860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása