Mindent a mézről

Mindent a mézről

A Beporzók napja margójára

Követendő példa: beporzóvédelmi terv

2020. március 12. - Márta Egerszegi

2020. február, Georgiai Egyetem. Szakemberek egy csoportja fantasztikus célért dolgozik együtt. Itt a követendő példa.

A Georgia Egyetem, a minisztérium, az egyetemhez tartozó állami botanikus kert és a zöldipari szövetség összefogott és programot indított az őshonos növények védelme és termesztése érdekében, amelyek fontos szerepet játszanak a beporzó rovarok élelmezésében. Ennek célja a termelők és szakemberek ösztönzése: meghatározott fajtájú növények telepítésével támogassák a beporzókat, akik számára természetes búvóhelyet és táplálékforrást nyújtanak a kijelölt fajták.

A termesztésre javasolt növényfajtákat kertészek, zöldipari szakemberek, ökológusok csoportja válogatta össze, szem előtt tartva a beporzók igényeit, esztétikai és piacképességi szempontokat, vagyis mik azok a kedvelt kiskerti növények, amik nemcsak népszerűek és szívesen ültetett fajták, de virágporban gazdagok és megfelelő védelmet, élőhelyet adnak a rovarok számára.  Nem titkolt cél az sem, hogy a felhívják a vállalkozások, a kerttulajdonosok és iskolák figyelmét arra, hogy a beporzás és így az élelmezés veszélybe kerülhet az őshonos növények jelenléte nélkül.

Olyannyira komolyan gondolják a megvalósítást, hogy a kijelölt kerti növényeket 2020 végétől elérhetőek lesznek a kertészeti áruházakban (Solidago petiolaris, Conradia canescens, Clethra alnifolia).

Mennyire szuper lenne, ha itt Magyarországon is képesek lennénk tudatosan növényesíteni a kiskertjeinket.

Ha kertesházban élsz, milyen virágaid vannak, amiken szívesen döngicsélnek a beporzó rovarok? Írd meg kommentben.

Ha még nem olvastad korábbi írásomat (Beporzók, méhecske hotelelek és az ökológiai katasztrófa), kattints és tájékozódj, mely rovarok végzik a növények beporzását, ami nélkül nem teremne zöldség,gyümölcs.

Gyere, klikkelj és kövesd be a Mézecske nevű Facebook oldalamat, hogy azonnal értesülj az újabb posztokról.

Forrás: newswire.caes.uga.edu

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentamezrol.blog.hu/api/trackback/id/tr4815516204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása