Mindent a mézről

Mindent a mézről

Dübörög a pollen szezon, fordítsd hasznodra a home office-t

2020. március 21. - Márta Egerszegi

Sok allergiást meglepetésként érhetett már február elején a korai mogyoró virágzás, a leleményesebb allergiások már akkor beszerezték a szükséges gyógyszert. Fordítsuk előnyünkre az otthon maradást.

Gyakorlott allergiásként szinte minden évben megfeledkezem arról, hogy időben, még a pollenszezon előtt kezdjem el az allergia gyógyszer szedését. Biztos vagyok abban, sokan vannak így. A tavasz eddig váratott magára, azonban pár napja a fák virágba borultak, berobbant a pollen szezon. Ha allergiásként te is feledkeztél meg már a virágzás előtti gyógyszer startról, biztosan emlékszel, milyen nehéz végigtolni egy évet, ilyenkor nem az igazi, nem vagy teljesen tünetmentes és az év során tapasztalt szezonális pollenterhelésnél tapasztalhatsz kellemetlen tüneteket.

Mit tehetsz allergiásként és hogyan támogathatod meg az immunrendszered?

  1. Ha idén még nem kezdted el a gyógyszer szedését, vagy igen, de késve, akkor fordítsd előnyödre a jelen helyzetet. Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy munkádat otthonról is végezheted, akkor a világon és hazánkon is végigsöprő koronavírus miatti otthonmaradás segíthet abban, hogy kevesebb pollennel találkozz, hiszen kimarad a reggeli munkába menet és hazajövetel. Ez az időszak alkalmas arra, hogy sos elkezded a gyógyszer szedését és lesz elég idő, hogy elkezdje kifejteni hatását.

  2. Szerezd be a gyógyszered. „Vírus idején? Ki sem lépek a lakásból/házból.” Nem is kell. Kevés figyelmet kap és kevesen tudják, de létezik az e-recept megoldás. Telefonon beszélsz a háziorvosoddal, allergológusoddal, ő megírja az e-receptet, felteszi felhőbe és pár óra múlva hozzáférhetővé válik, ki tudod váltani, így csupán a gyógyszertárig kell kimozdulni (neked vagy egy családtagodnak).

  3. Itt az ideje felhasználni a rég elfeledett, kristályosodott mézeket. Most, hogy részben vagy egészben otthonról dolgozol, a munkahely és otthonod közti utazási idő megmarad, amit felhasználhatsz sok mindenre. Nem sorolok fel mindent, hisz mindannyiunkat más mozgat, de nem csak annak van itt az ideje, hogy végre ráfeküdjünk a nyelvtanulásra, elolvassunk egy rég vágyott könyvet, hanem végre feltérképezhetjük a konyhánk, spájzunk mélyére elásott, rég elfeledett mézeket. Ne lepődjünk meg, ha már nem folyékony és legfőképp NE dobjuk ki. A kristályosodás, vagy ikrásodás, kásásodás egy teljesen természetes folyamat eredménye. A mézeink nagy része rövidebb-hosszabb idő elteltével meghomályosodik, kristályossá válik, némelyik megkeményedik. Ebben a méz szőlőcukor tartalma a ludas: minél nagyobb a szőlőcukor tartalma, annál hajlamosabb a kristályosodásra. Ha érdekel a méz összetétele, itt elolvashatod. Szóval, most van időd a konyhában bíbelődni a méz folyékonnyá tételével. Egyszerű, mint az egyszeregy, idő, mint a tenger, napi pár perces munkával újra folyékony lesz a mézed és nem megy kárba. A titok nem más, mint a melegvíz fürdő. Állítsd bele az üveges mézedet a forróvízbe úgy, hogy a kupak alatti részig benne üljön, arra vigyázz, hogy a víz ne legyen melegebb kb. 60 foknál. Addig ismételd ezt, míg a méz teljesen fel nem olvad, majd töltsd át egy szép, tiszta üvegbe és tádááám, újra jóérzéssel fogod a teádhoz adni, vagy gyerekeknek a kenyérre csorgatni. Nem mellesleg antibakteriális hatásának köszönhetően segít a betegségek elleni védekezésben, immunrendszer erősítésében.

     

  4. Támogasd az immunrendszered, nézz körül a konyhában, spájzban. Mik is lehetnek otthon? Talán nem tévedek, ha azt mondom, hogy fokhagyma minden háztartásban van. Nézzünk még körül, hogy van-e otthon méz, illetve találunk-e még gyömbért és citromot. A gyömbért és fokhagymát lereszelve, citromot, mézet hozzáadva brutál immunerősítőt kapunk, ami szintén antibakteriális hatású továbbá köhögéscsillapító. Naponta együnk belőle egy teáskanállal. A lehelletünktől valószínűleg a családtagok is tisztes távolságban maradnak tőlünk, de jó eséllyel a betegség is.

A következő posztban megnézzük, mely pollentermelő fák virágoznak most, mik váltják ki az allergiás reakciók nagy részét.

Ha még nem olvastad előző posztomat, akkor szörfözz tovább erre a bejegyzésre, ahonnan megtudhatod: miért fogyaszthatják allergiások is a virágport, hogyan gyűjtik, szállítják és tárolják a méhek a virágport, illetve mire használják a méhcsalád tagjai?

Gyere, klikkelj és kövesd be a Mézecske nevű Facebook oldalamat, hogy azonnal értesülj az újabb posztokról.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentamezrol.blog.hu/api/trackback/id/tr6515540984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása