Mindent a mézről

Mindent a mézről

A koronavírus hatása a méhészeti ágazatra

2020. március 15. - Márta Egerszegi

 

Nehéz megjósolni, hogy hazánkban milyen mértéket ölt majd a koronavírus miatti készültség, azt azonban már most tudjuk, hogy Kínában óriási veszélyben vannak a méhészetek. Vajon összeomlik a kínai mézkereskedelem? Milyen hatása lehet ennek a haza exportra?

Kína a világ legnagyobb méztermelője, a Föld méztermelésének mintegy negyedét ők adják az éves ötszázezer tonnájukkal. (Nem titok, hogy külföldön a kiváló minőségű magyar akácmézzel az olcsó kínait javítják fel, de ez most nem is témába vágó infó.)

A járvány terjedését megakadályozó utazási tilalom Kínában a méhészek zömét érinti, hiszen nagyrészt lakóhelytől távol tartják a méhállományokat. A tavaszi munkák és esetleges élelmezési feladatok hosszú hetekre való kihagyása veszélyezteti a méhcsaládok életét. A tavaszi kezelések és munkák kihagyása a koronavírus miatti korlátozások miatt a méhek tömeges pusztulását eredményezheti. Ez több szempontból jelent problémát.

  1. A méhek által végzett beporzás - az esetleges pusztulások miatt-kevesebb méh által valósul meg, így a mezőgazdasági, beporzást igénylő termények termésmennyisége csökken
  2. Kisebb méhállománnyal és a munkák kihagyása miatti gyengébb, néptelenebb méhcsaládokkal a méztermés drasztikusan visszacsökken
  3. A méhészetből élő családok megélhetése kerül veszélybe

Talán ebbéli, hírekben megjelent veszélyek okán születhetett meg az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökének, Bross Péternek a levele, melyet március 13-án írt az agrárminiszternek. Ebben aggodalmát fejezte ki az élőállattartók, különösen a méhészek helyzetét tekintve, idézem:

Az esetlegesen bevezetésre kerülő lakhelyhez tartozó terület elhagyási tilalom esetén, óriási gazdasági és állategészségügyi kockázatot jelent a kezeletlen méhcsalád. Tekintettel többek között arra, hogy a méhcsaládok nem „emberek között”, hanem kint a szabadban helyezkednek el, kérjük, tegyek lehetővé, hogy a méhészek külön engedéllyel, célzottan továbbra is napi rendszerességgel végezhessék a tavaszi munkáikat a méhészeteikben, nyilván, az igazoltan fertőzött méhészek kivételével.

Nem tudjuk megítélni, hogy hazánkban szükség lesz-e lakhely elhagyási tilalomra, azonban a legfontosabb, hogy felkészüljünk minden lehetséges forgatókönyvre és megtegyünk mindent annak érdekben, hogy elkerüljük legrosszabbat. Tegyék lehetővé a méhészek számára a területileg távol lévő méhcsaládok megközelítését és  felkészítését az idényre, ezzel biztosítsák számukra nem csak a méz termelését, hanem a mezőgazdaság számára elengedhetetlen beporzást is.

Az OMME elnök teljes levele itt olvasható.

Ha még nem olvastad korábbi írásomat (Beporzók, méhecske hotelelek és az ökológiai katasztrófa), kattints és tájékozódj, mely rovarok végzik a növények beporzását, ami nélkül összeroppanna a növénytermesztés és nem fordulnának termőre a gyümölcsfák, lehetetlen volna a zöldségtermesztés.

Gyere, klikkelj és kövesd be a Mézecske nevű Facebook oldalamat, hogy azonnal értesülj az újabb posztokról.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentamezrol.blog.hu/api/trackback/id/tr1015523994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása