Mindent a mézről

Mindent a mézről

Tudtad, hogy a méz vitaminokban szegény, de kiváló baktérium ölő?

1. méhtermék: MÉZ, mindent a mézről

2020. február 23. - Márta Egerszegi

A méhek által előállított méhészeti termékek sorozat első részét olvasod, amiben elmondok néhány fontos tényt a mézről: összetételéről, kristályosodásáról.

A méz valójában nem más, mint virágok nektárjának méhek által besűrített változata. Nagyon egészséges, tápláló, természetes állapotában fogyasztjuk, de mit is tartalmaz?

A méz körülbelül 80%-a cukor, melyből két típus található benne: egyszerű (szőlő és gyümölcscukor) és összetett cukor (répa és nádcukor). Az egyszerű cukrokból jóval több van a mézben, egyrészt természetes formájában eleve előfordul, másrészt pedig a méhek alakítják át összetettekből az enzimjeik által, ezzel segítve az ember emésztő rendszerének ugyanis az összetett cukrokat az emberi szervezet képtelen azonnal hasznosítani, így azt a szervezetnek kell lebontani (szacharáz nevű enzim bontja a középbélben). Víztartalma 17-20% körüli. Ez a két összetevő van legnagyobb mennyiségben jelen a mézben. Ezeken kívül van még benne fehérje, minimális vitamin, ásványi sók, enzimek, szerves savak és zamat-ill. illatanyagok. A fehérje és vitamin a virágporral kerül a mézbe. Baktérium ölő, fertőtlenítő hatása a méhek által termelt inhibin enzimnek köszönhető, mely egyben konzerválja is a mézet. Vigyázzunk, mert a méz felhevítése során ezek az enzimek azonnal lebomlanak, így lehetőleg akkor adjuk hozzá a kávéhoz, teához, amikor azok már nem tűzforróak. A méz hatását számos esetben kutatták, mérték, a méhészeti szakkönyvek sorra számolnak be jótékony hatásukról. Tisztítja a külső légutakat, köhögés csillapító hatású, ellenálló képesség növelő, a fizikai erőnlétre jótékony hatással van, a vese, máj és szívműködésre kedvezően hat, emellett a vér hemoglobin tartalmát növeli.

A mézfogyasztó mézzel kapcsolatos ismeretei meglehetősen hézagosak. Ez sokszor kimerül az akác, vegyes virágméz és krémméz kategóriák ismeretében, mindemellett rengeteg tévhit kering az interneten arról, hogy mi okozza a méz kikristályosodását. Sokszor olvasni fórumokban, hogy mézfogyasztók látják el egymást nem megfelelő információval és a kristályos mézet cukrozottnak nevezik. A kristályosodás, vagy ikrásodás, kásásodás egy teljesen természetes folyamat. A mézeink nagy része rövidebb-hosszabb idő elteltével meghomályosodik, kristályossá válik, némelyik megkeményedik. Ebben számos dolog játszik közre:

  • a méz szőlőcukor tartalma: minél nagyobb a szőlőcukor tartalma, annál hajlamosabb a kristályosodásra
  • emellett szerepet játszik a hőmérséklet, a kristályosodásra hajlamos méz 10-15 fok közötti tárolása sietteti ezt a folyamatot
  • az ikrásodásra kevésbé hajlamos akácméz is kristályosodhat idővel, ha például minimális vegyesméz maradt a keretekben, amelyekbe a méhek a mézet gyűjtik.

A kristályosodás a méz minőségét egyáltalán nem befolyásolja, a víztartalma sem csökken. De mely mézek hajlamosak kristályosodni? A repce-, a napraforgó-, édesharmat mézek. Ha nem szereted a beállt mézet, nyugodtan állítsd bele melegvíz fürdőbe, de vigyázz, hogy a víz ne legyen melegebb 40 foknál. Emlékezz miért, a fontos enzimek azonnal lebomlanak! 

Ha szívesen olvasnál több érdekességet a mézzel, méhekkel kapcsolatban, kövess be a Facebook oldalamon, ahol további érdekességeket találsz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentamezrol.blog.hu/api/trackback/id/tr215488614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serény Vélemény 2020.02.24. 08:32:50

Úgy hallottam, hogy a méz gyakorlatilag örök élet+1 napig jó, akár kikristályosodott, akár nem: egyiptomi sírokban találtak olyan, több ezer éves mézet, ami tulajdonképpen emberi fogyasztásra még alkalmas volt...

Márta Egerszegi 2020.02.24. 10:38:07

@Serény Vélemény: ez így igaz. A méz korlátlan ideig eltartható, sőt fogyasztható is, kizárólag a halmazállapota változik. Igaz ez az úgynevezett érett mézre, amelynek víztartalma nem haladja meg a 20%-ot. A víztartalom ellenőrzése a méhész feladata, melyet próbapergetéssel és szükség esetén víztartalom mérővel (refraktorral), továbbá a felvásárlók is mérik, bevizsgálják.
Abban az esetben fordulhat elő a méz erjedése, ha kevésbé érett, nagyobb víztartalmú.

summicron 2020.05.13. 09:53:20

Mik azok a “külső légutak”?

Márta Egerszegi 2020.05.13. 10:22:35

@summicron: orrüreg, orr melléküreg. Talán úgy pontosabb, hogy "felső legutak".

summicron 2020.05.13. 11:31:05

@Márta Egerszegi: igen, az orrüreg, a szájüreg, a garat és a gége összefoglaló neve a felső légutak
süti beállítások módosítása