A méhek nem csak mézet, hanem számos mást is gyűjtenek, azonban a gyűjtött (méhészeti szakszóval élve: termelt) méhészeti termékek közül a méz az, amit a világ minden táján ismernek és fogyasztanak.
Igen nagy a valószínűsége annak, hogy nem néznének dermedten csodálkozva egyik országban sem, ha a kávéhoz mézet kérnénk, legyen a helyszín egy romantikus olasz falucska, a Kaukázus lábánál fekvő csodás vidéki betérő, vagy bármelyik világváros neves kávézója. Mondhatnánk azt is, hogy a méz az élelmiszerek világsztárja. Ismerik, szeretik, sorban állnak értük, egyesek rajonganak a mézért, éppen csak autogramot nem kérnek tőlük J. Ha gazdasági szempontból nézzük, ez a legjelentősebb termék, aminek népszerűsége töretlen. A gazdasági szempont nagyon fontos, hiszen maga a méz adja a méhészek bevételének nagyobb hányadát. A méhészek zöme csak méz termeléssel foglalkozik, ami bevétel forrásként lehetővé teszi, hogy energiáit a méhek gondozására fordítsa, ezzel mézet adva az emberiségnek. Azt a korábbi posztban is említettem, hogy a mézet már 9000 évvel ezelőtt is hasznosítottuk, emellett a viaszt is jól jött, hogy ne vakoskodjunk. Ez már két termék, de mit adnak még a méhek? Mondjuk, nem éppen önszántukból adják, de ez most azon szomorú és mellékes tény egyike, amiről most inkább ne is beszéljünk. Tehát, adnak még virágport, amit a virágokról sepregetnek össze gondosan, méhpempőt és propoliszt.
Lássuk csak, összegezzük:
- méz
- viasz
- virágpor
- méhpempő
- propolisz
A sor még nem teljes, a személyes kedvencemet a végére hagytam (nah , jó, azaz igazság, hogy majdnem kifelejtettem a sorból), ez nem más, mint a méhkenyér. A best of, ami a legcsodálatosabb dolog, amit méhek készíteni tudnak. Hogy miért a kedvencem, a soron következő posztok valamelyikében elmondom.
Ha szívesen olvasnál több érdekességet a mézzel, méhekkel kapcsolatban, akkor kérlek kattints , kövess a Facebookon, így azonnal értesülsz az újabb posztokról, illetve kövess be itt a blogon!