Mindent a mézről

Mindent a mézről

Hasonlóságok és különbségek: méh vs darázs

2020. január 02. - Márta Egerszegi

Gyakran hallani, hogy a leglelkesebb mézkedvelő is darazsakat emleget, amikor méz témában beszélget. Miért van ez? Sokszor gondolkodom, honnan jön? Képzettársítások által? Mert szúr a darázs is és a méh is? Ilyen könnyű lenne összekeverni? Szinonimaként használt megnevezések, azonban két különböző rovarról van szó.

Így hat ránk a rajzfilmek képi világa? Miért van az, hogy már gyermekkorban dezinfomáljuk a csemetéket? Emlékezzünk vissza a rajzfilmekre. Hogyan rajzolják meg a méhecskét? 

így?

vagy így?

Láttam már körömcipős változatot is.. de attól még nekem darázs maradt. Na, de mi a helyzet a kilógó fullánkkal?Olyan fenyegető, nem? Akkor mégis csak darázs?? Neeeem, méhecske, cuki szempillákkal...

Hm, ilyen dilemmákkal kell megbirkózni.

Gyerekként mindig fel voltam háborodva a méhecskés rajzfilmeken, a szüleim jókat mosolyogtak, mikor összeráncolt szemöldökkel panaszoltam, hogy darazsakat rajzoltak és méhnek nevezik. Megvallom mind a mai napig szívfájdalmam. Találnom kell valakit, aki megrajzolja a világ első IGAZI méhecske rajzfilm karakterét... Egy álom válna valóra.

Szeretném, ha megértenéd az érzéseimet, ezért most össze kell hasonlítanod az előző képeket ezekkel.

Melyikhez hasonlítanak jobban?

A méhecskéhez?

vagy a darázshoz?

nos?

Hasonlóságok:

-mindkettő az ízeltlábúak törzsébe tartozik

-hat lábuk van és repülnek

-hártyásszárnyúak rendjébe tartoznak

-fullánkkal rendelkeznek

 

Nézzük csak, míg a méhek nektárral táplálkoznak, addig a darazsak mindenevő-húsevő lévén elfogyasztanak bármilyen szerves anyagot, mindenre rászállnak, kezdve az elhullott állatoktól a szemétig.  Manapság a méhek csak nagyon védett, háborítatlan helyeken fordulnak elő vadonban, fa odvában, addig a darázs igazi vadnyugati bandita. Szívesen alakít ki lyukat a földben és épít földalatti fészket, vidáman birtokba veszi a kerti kapu üreges oszlopát a tulajdonos nagy bánatára és nem átall bepofátlankodni az eresz alá, komplett birodalmat építve a tető alá.

                                                        

A méheknek óriási szerepük van a mezőgazdasági növények életében, hiszen porzásuk nélkül a növények nagy része képtelen lenne teremni. Csodás munkájuk révén a nektárból mézet készítenek, amire egyetlen másik élőlény nem képes.

 

Tudtad, hogy a méhek önfeláldozók?

egyetlen szúrásra képesek, hiszen nem tudják visszahúzni a fullánkjukat, a szúrást követően elpusztulnak. Vagyis életükkel fizetnek azért, mert védelmezik családjukat és mézüket. A darázs ezzel szemben nem pusztul el, többször is képes használni fullánkját, mely segítségével méreganyagot juttat a szervezetbe, mely a szövetekben elterülve gyulladást okoz. 

Remélem sikerült reflektorfényt irányítanom a méhecske kontra darázs dilemmára, egy szó, mint száz: a méhecske cuki és nagyon hasznos.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentamezrol.blog.hu/api/trackback/id/tr8415385970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása