Évente hangos a sajtó egy-egy mézhamisítási botránytól. Szinte már természetesnek vesszük ezeket a híreket, mindamellett „mindenki” elővigyázatos, nehogy hamis mézet vásároljon. Az egyik hírportál leközölt egy újabb statisztikai adatot, eszerint a méz 20%-a hamis az EU-ban. Egyre másra olvassuk a híreket, de vajon tudjuk, mit jelent a hamis méz?
Azt mindannyian gondoljuk, hogy egyértelműen haszonszerzés céljából hamisítják, mint minden mást és meglehetősen jól jövedelmező üzlet, azonban korántsem vagyok biztos abban, hogy tudjuk: mit értünk hamisítás alatt. Íme a száraz tények:
A., Ha a termelő hamisítja:
vízben feloldott kristály cukorral azaz cukorsziruppal eteti a méheit, akik ösztönösen cselekszenek és ugyanolyan módon alakítják mézzé ezt, mint a növényekből gyűjtött nektárt (enzimekkel).
Ez rossz mindenkinek:
-a fogyasztónak, aki csalás áldozata
-rossz a méheknek, mert megterhelő a szervezetük számára a cukor átalakítása, ennek következtében hamarabb öregszenek és hamarabb elpusztulnak (rabszolga munka)
-rossz azon méhészeknek, akiktől távol áll a hamisítás és olcsóbban tudják eladni a kemény munkával megtermelt valódi mézüket
B., Ha a nagykereskedő hamisítja:
a.,
a jó minőségű termelői mézzel javítják fel a külföldről importált, pl.kínai mézet, ezt nevezzük eredethamisításnak, ekkor olcsó import áruval duzzasztják fel a mennyiséget
b.,
varázsszó : izocukor mézbe vegyítése. Hm, nagyon tudományosan hangzik. De mi ez? Teljesen természetes cucc, kukoricából vonják ki, vagyis kukoricakeményítő enzimes hidrolízisével kinyert tisztított, sűrített cukorszirup, ami tökéletesen alkalmas a kristálycukor helyettesítésére. (gyártják, vehető, olcsó: párszáz ft között mozog kilója)
Zárásként: mi a baj a kínai mézzel:
-ha természetes módon termelték, a minősége messze nem megfelelő
-ipari úton állítják elő, óriási mennyiségben, szintén olcsón különböző cukrok felhasználásával
Bíztató, hogy Magyarországon egyre ritkábbak az ilyen esetek, termelői oldalról pedig talán kijelenthető:azt veszünk, ami az üvegre van írva.
Ha hasznosnak találtad az információt, látogass el hetente a blogom oldalára és bátran oszd meg oldalamat barátaiddal, ismerőseiddel, hogy mások is minél többet tudjanak meg a mézről.