Mindent a mézről

Mindent a mézről

Kőkorszak és a méhek háziasítása

2020. február 09. - Márta Egerszegi

 

Az ember és a méhek kapcsolata kőkorig nyúlik vissza.

Ha el szeretnénk helyezni az idősíkon, akkor: körülbelül 2,4 millió évvel ezelőtt kezdődött és i.e 4500-ig tartott. Ekkor még nem volt tudatos méztermelés.

A mézet fogyasztáson kívül vadászathoz használták, medve csaléteknek. A vadon élő méhek által gyűjtött mézet kirabolták, a méheket elpusztították. Ez nem volt túl célravezető, hiszen újabb és újabb méh kolóniákat kellett keresniük. Nagyjából 9000 évvel ezelőtt házasította az ember a méheket, mesterséges élőhelyet, kast biztosított a számukra. Az első leletek a mai Törökországhoz kapcsolódnak, ugyanis ott találtak nyomokat, melyek arra utaltak, hogy szervezett keretek között tartottak méheket az emberek. Azt tudtátok, hogy a méz alapvetően nem romlik meg? A sok ezer éves mézet is el lehet fogyasztani.

Ha szívesen olvasnál több érdekességet a mézzel, méhekkel kapcsolatban, akkor csatlakozz a Facebook csoporthoz, így azonnal értesülsz az újabb posztokról.

Címkép forrása: https://www.pinterest.jp/pin/540924605242970108/

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentamezrol.blog.hu/api/trackback/id/tr715466852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása