Mindent a mézről

Mindent a mézről

Így ismered fel a hamisított mézet!

Légy felkészült és nem fogsz csalódni vásárlás után!

2020. április 11. - Márta Egerszegi

Magyarország méz nagyhatalomnak számít, ami a megtermelt méz mennyiségének és kiváló minőségének köszönhető. A világhírű magyar akácméz mellett számos növény ad csodás nektárt csak, hogy néhány példát említsek: a selyemfű, szelídgesztenye, medvehagyma. Emellett ugyanakkor egyre többet hallani a kereskedelmi forgalomban megjelent hamisított mézekről. Ebből a bejegyzésből megtudhatod, mire figyelj vásárlásnál, hogy elkerüld a hamisított mézet.

  

Legutóbbi bejegyzésemben (Miért nevezzük vegyes méznek a virágmézet) a vegyes méz változatosságáról írtam, melyhez egyik olvasóm hasznos és sokakat érdeklő kérdést tett fel kommentjében:

sokat olvasni a hamisított, "műmézekről", hogy tudja egy mezei vásárló eldönteni, ami a boltban előtte van üvegben, az eredeti-e?

Napjainkban sajnos releváns téma a mézhamisítás, azonban tudatos mézfogyasztóként jó előre felkészülhetsz arra, hogy elkerüld a hamis, vagy nem tiszta méz vásárlását. Vannak boltban és vásárlás után, otthon végezhető tesztek. Nah, ne gondolj semmi tudományosra, nem kell hozzá lakmuszpapír vagy egyéb. Gyere megmutatom, mikre figyelj, szuper érdekes lesz:

Erre figyelj vásárlás előtt, a boltban

1., Állag, sűrűség:  

folyékony méz esetén (pl. akác): úgy teszteld, hogy a mézesüveget fejtetőre fordítod. Amennyiben dinamikusan lefolyik az üveg aljáról és hamar csepegni kezd, ne vedd meg, mert vélhetően NEM tiszta mézet tartasz a kezedben. Ha az üveg csordultig van töltve és tetőre fordítással nincs légüres tér az üveg alján, akkor azt figyeld, ahogyan felfordítás során a mézben lévő levegő helyet változtat, alulról felfelé száll. Ha sűrű tartása van a méznek a helyváltoztatással, jók vagyunk, bátran megveheted. Ha a légbuborék iszonyú gyorsan megy fel, akkor vélhetően manipulált mézet tartasz a kezedben.

kristályosodásra hajlamos mézek esetén: az igazi, méhek által gyűjtött mézek természetes tulajdonsága, hogy bizonyos idő után kristályosodnak. Ez alól az akác kivétel, mely normál esetben csak nagyon sokára veszi rá magát az ikrásodásra. Tehát a mézfajták jelentős része kristályosodik, azonban abban van eltérés, hogy milyen hamar és milyen módon, ütemben megy végbe ez a folyamat. Néhány példa erre: a repce méz a pergetést követő néhány nap múlva teljesen beáll, apró kristályokkal, a virágméz egyenletesen, fokozatosan és egyenletes kristályokkal, a napraforgóméz néhány hét alatt, két fázisban és durvább szemű kristályokkal. Éppen ezért nézd meg a csomagoláson a palackozás dátumát (ha feltüntetik). A dátumot vesd össze a fenti kristályosodási idővel és pl. ha a repcemézet sok hónappal korábban üvegezték ki, de még mindig szép folyékony, kezdj el kételkedni a méz "tisztaságában". A hamisított, vagy manipulált "méz" nagyon sokára vagy egyáltalán nem kristályosodik.

 

2., Összetevők listája:

vess egy pillantást az összetevőkre, ha nem 100%-ban mézet tartalmaz, akkor egyértelmű, hogy valamilyen módon változtattak az összetételén és nem tisztán a méhek által készített mézről van szó.

3., $ Ár

a hiper/szupermarketek polcain található mézek néha feltűnően olcsók. Mielőtt örömtáncot lejtenénk, csekkoljuk az előbbi két teszttel, mivel is van dolgunk. Felelőtlenség lenne cukorral tuningolt mézhamisítványért pénzt kiadni, helyette dobj be inkább egy kilós kristálycukrot a kosaradba (jobban jársz), vagy keress tovább, ha valódi mézet szeretnél a család asztalára tenni.

 

Így teszteld a már megvásárolt mézet:

1., íz, illat, aroma: ha már némi rutinra szert tettél, megállapíthatod, hogy mi újság az otthoni aranyaddal. (tudod, folyékony arany) Az akác viszonylag egyenletes, visszafogott aromával, savszegény,míg a különböző fajtamézek vagy akár a vegyes méz nagyon változatos ízvilágú, némely savasabb, némely markánsabb, van, ami kissé fanyar. Ha egy amúgy pikáns mézfajta íze rendkívül visszafogott, elkezdhetünk gyanakodni.

 

2., csepp teszt: cseppentsd egy kemény felületre (tányér, kanál háta, körmöd) és figyeld meg miként viselkedik. Az eredeti méz szép kövér cseppet formál, stabil tartással, míg a hamisítvány vagy azonnal, vagy hamar szétterül.

 

3., törlés teszt: ha a méz rácseppen a ruhádra (mondjuk asztalnál ülve a kávédba, teádba téve), akkor nem áztatja el azt, gyorsan le lehet törölni anélkül, hogy átitatná a szövetet. Tesztelheted ezt egy papírtörlővel. Egy kis mennyiséget csepegtetsz, összehajtod, lesimítod, majd szétnyitod. A "tiszta méz" nem áztatja el, míg a manipulált vízszerűen átszökik a papíron.

 

4., vízteszt 1.: végy egy pohár vizet és önts bele egy kis mézet. Az eredeti méz gyűrődve, vastagon elkülönül a pohár alján, a manipulált méz azonnal oldódni kezd,szétesik.

 

5., vízteszt 2.: készíts magadnak limonádét, egy pohár vízbe tegyél egy-két teáskanál mézet és kezdd el keverni. Az eredeti méz nem oldódik fel könnyen, hosszan kell kevergetni, mire szépen feloldódik. Ilyenkor ellenőrizheted a teáskanalat is, amin megtapad és még hosszú kevergetés után is találsz rajta mézfoltokat.

 

6., "márts bele valamit" teszt: végy egy szívószálat vagy egy fakanalat. Ezekre nagyon jól tapad a méz. Mártsd bele az üveg mézbe, majd emeld ki és tartsd ugyanabban a helyzetben, az üveg felett. A manipulált, vagy hamisított anyag gyorsan lefolyik és hamar csepegni kezd, a "tiszta" méz lassan, vastagon, gyűrődve folyik, majd vékonyan és sokára vált át csepegősre.

 

7., tűz teszt, fekete öveseknek: fogj egy kis csomó vattát, képezz belőle egy hengert, mártsd bele a mézbe, majd az ujjaid között hengergetve egyengesd el, fogj egy öngyújtót és hosszan fölé tartva kékes lánggal kezd égni. Ez egy visszafogott, lassú égés, ne várd, hogy nagy lángra kap, mert nem fog. Ha nem gyullad meg, akkor nem tiszta a méz.

 

Nem mondom azt, hogy ne vásároljatok boltokból, inkább azt, hogy legyetek felkészültek és tudatosan válogassatok. Ha a személyes véleményemre vagy kíváncsi, részesítsd előnyben az online mézvásárlás lehetőségét vagy közvetlenül termelőtől, esetleg vásárokon, piacokon szerezd be, hogy biztos lehess abban, hogy jó minőségű, természetes mézet teszel a családi asztalra. 

Ha szívesen olvasnál olyan érdekességeket a mézről és méhtermékekről, amikről a mézkedvelők keveset tudnak, nincs más dolgod, mint Kattints! jelezd és küldöm Neked! Azon kevesek közé fogsz tartozni, akik tudni fognak "mindentamezrol" (mindentamezrol.blog.hu). 

 Várj egy percet, ne felejtsd el bekövetni Mézecske nevű Facebook oldalamat, így azonnal értesülsz az újabb posztokról. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentamezrol.blog.hu/api/trackback/id/tr615600600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.04.12. 21:15:01

Ha jól értem a posztot, a legmegbízhatóbb teszt a méz viszkozitásának vizsgálata, a legtöbb tipp így vagy úgy, de arra megy ki.

Nekem könnyű dolgom van, a szomszédasszonyom méhész, a telkén van a méhészete, tőle garantáltan valódi mézet kapok. Ez számomra nyaranta 2-3 méhszúrással jár, a kutyáimnak meg némi kellemetlenség, mert sajnos sok méh fullad bele a vizes edényükbe. Én szerencsére nem vagyok allergiás a méhszúrásra, pár percig kicsit csíp a szúrás helye, aztán annyi. Volt, hogy egy nap két méh is megszúrt, de semmi panaszt nem okozott.

Pierr Kardán 2020.04.12. 21:45:07

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Méhésztől szerintem nagyobb valószínűséggel veszel hamis mézet, mint mondjuk a teszkóból. Az áruházakban kapható mézeket orrba-szájba vizsgálja a Nébih.

Egy méhész meg minden vizsgálat nélkül adja el a terméket a szomszédnak. Apósom méhészkedett, állandóan valami cukorlepénnyel etette a méheket (mondván, hogy rossz az idő a virágról gyűjtéshez), az ő méze színtiszta cukor volt :-(

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.04.12. 21:54:01

@Pierr Kardán:

Majd rákérdezek a szomszédasszonynál a cukorra, mert egyszer mondta is, hogy épp pár nappal korábban vett több mázsa cukrot. Azt gyanítom, hogy a cukrot télen adja nekik, na meg már a méz kipergetése után is.

Kovács Arnold 2020.04.12. 21:58:37

Ez a blog szép és jó... dicséretes, tessék csak folytatni szurkolok.
De! Nem szabad olyan témában nyilatkozni, amihez nem értünk :(
Egy laikus soha az életben nem fogja megkülönböztetni az igazi mézet a hamistól. Még a profikat is - akiknek ez a munkájuk - átvágják, miközben euró milliókat költenek laborvizsgálatra.

A bejegyzésben írtakat - elnézést a "szerzőtől" - el kell felejteni.

Javaslat:
1. vásárolj termelői mézet (egymás után három különböző helyről)
2. válaszd a számodra legfinomabbat

A természetes méznek illata, íze van... míg a hamisnak alig vagy egyáltalán nincs. Ha egy darabig természetes mézet fogyasztasz, utána már fel fog tűnni a különbség. Célszerű ragaszkodni a jól bevált forráshoz.

Kovács Arnold 2020.04.12. 22:10:58

@Pierr Kardán:
Szintén azt tudom javasolni, hogy olyan témában - ez is egy külön szakma - amihez nem ért, ne nyilatkozzon:
pl: cukorlepényből nem lesz méz, sem méz jellegű termék... a méhek nem raktározzák.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2020.04.12. 23:52:18

A legegyszerűbb módszer, hogy ismerős méhésztől veszed a kisvárosban. Mindenki ismeri, biztos nem kockáztatja a lebukást. Ez olyan kb., mint a pirospaprika: boltban soha!

BiG74 Bodri 2020.04.13. 06:31:34

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Gyerekként jártam a szomszéddal a méheihez. A legdurvább az volt amikor öt-hat évesen segítettem a cukros vízet elkészíteni a méheknek egy méretes hordóban, de a nagy kavarásban én is beleestem.
A cukor az kell a méheknek hiszen elveszed tőlük a táplálékukat, a tartalékaikat. Rohadt sok cukros vízet behörpöltek azok a méhek, de azóta sem ettem olyan finom ikrás lépesmézet, mint akkor.

Örömhernyó 2020.04.13. 06:38:12

@fofilozofus: Gyerekkoromban mi két ismerős méhésztől vettük a mézet. Az egyik család járta az országot a kaptárakkal, ők rengeteget dolgoztak és nem nagyon lelkiismeretesek voltak. De hogy egy kisvárosban hogy bukhatna le egy méhész a hamisított mézzel, az számomra nem világos. A méz vizsgálatához drága analitikai laborvizsgálatok kellenek, egy kisvárosban soha nem fogják a vevők megfinanszírozni a százezres vizsgálatokat.

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A cukor arra kell, hogy a méhek ne haljanak éhen, amikor nincs virág. Ősszel, télen, kora tavasszal. Ezt eszik a méhek, de ebből mézet nem csinálnak.

Itt Ázsiában minden méz hamisított (európai értelemben). Illetve itt nem is ismerik a rendes mézet, automatikusan adnak hozzá fruktózt, ezt fel is tüntetik a csomagoláson az összetevők között. Itt az a szempont, hogy a méz folyékony legyen mindig és sose ikrásodjon. Hűtőbe téve is ugyanolyan folyékony marad és lehet csorgatni az amerikai stílusú palacsintákra, waffle-ra.
Aki itt valódi mézet akar venni, az vesz ausztrál import mézet, egy gyűszűnyi üveg (nem túlzás) ezer forintnyi összegbe kerül, ténylet virágillata van és íze is van. A hamis méz csak édes, de semmi aromája nincs.

gigabursch 2020.04.13. 07:09:45

Az a méhész a méhész, aki cukor nélkül megoldja.
Ugyanis az nem zsarolja ki a méheket.
Egy ilyen méhészt ismertem, de ő minden neveltjét így tanította be.
Fritsch Ottó. Tavaly távozott el közülünk.

Olyan méhészet, aki vándorol, be nem teszem a lábam.
A legaljasabb rétege a méhészeknek.

gigabursch 2020.04.13. 07:14:00

@Örömhernyó: @BiG74 Bodri: @Kovacs Nocraft Jozsefne: @Pierr Kardán:

Nem kell cukor.
Olyan méhész kell, aki nem mohó, aki nem zsarolja a ki méheit.
Az ő méze nem hamisított.

A 'becukrozott' méhek méze meg gyorsan kristályosodik.

n_gery 2020.04.13. 07:24:33

Otthoni körülmények között, nem állapítod meg hogy a méz hamis-e. Ahhoz a cukorgyártás származékait kellene keresni a mézben, illetve pollentartalmat számlálni. A viszkozitás vizsgálatával a méz víztartalmát lehet vizsgálni. Az eredeti méz is nagyon hígan kezdi a pályafutását amit aztán a méhek érlelnek párologtatással. Ugyan ezt a cukorsziruppal is megcsinálják. Aki hamisítani akar az a cukorsziruppal akác hordás időben eteti a méheit, kvázi a méhekkel keverteti a nektárhoz a plusz cukor szirupot. Ugyan úgy érlelni fogják. A gondos gazda azon kívül hogy nem zsarolja ki a méheit, a virágmentes időben ad plusz táplálékot a méheinek. Ami nem csak cukorból áll! Nem is értem miért kell olyan cikket írni ami aztán semmit nem segít.

Márta Egerszegi 2020.04.13. 07:28:28

@Kovacs Nocraft Jozsefne: igen, viszkozitás és persze összetétel. Nagy áldás, ha ilyen közel van egy méhész, akitől beszerezheted a család méz szükségletét. Az évenkénti néhány méhszúrást pedig talán betudod reuma elleni terápiának. :-) Vedd továbbra is attól a szorgos méhésztől a mézet, annál eredetibb nincs is! szép napot Neked :-)

BiG74 Bodri 2020.04.13. 07:51:24

@gigabursch:
Lejjebb írták, passzív időszakban használnak cukrot a méhészek, ilyenkor nincs méz elvétel. Másrészről voltam begyűjtésnél, soha nem lett minden lép kiszedve. A régi falusi méhtartókról beszélsz, ahol a kert végébe lévő néhány kaptárat sarcolgatták a gazdák érdemi energiabefektetésnélkül. Ez a módszer adott társadalmi berendezkedés mellett jó, jut egy kis méz a gazdának, meg a szomszédnak, jelenlegi világunkban utópisztikus. A vándorlás lehetőséget ad, hogy a méhek a legkisebb energiabefektetéssel folyamatosan olyan helyen legyenek, ahol dolgozni tudnak, mind a növények, mind a méhész örömére.

Márta Egerszegi 2020.04.13. 07:55:52

@Pierr Kardán: köszönöm a hozzászólásodat. Több fontos témát is érintesz, engedd meg, hogy reagáljak rájuk. Méhész családban felnőve rálátást kaptam a "hogyanokra", így pontos válaszokkal tudok szolgálni. Magyarországon viszonylag nagy gondot fordítanak az élelmiszerek ellenőrzésére, ebbe a méz is bele tartozik. Ennek ellenére ismert a mézhamisítás jelensége, mely a közhiedelemmel ellentétben szinte soha sem köthető méhészekhez. A hamisítás óriás tételekben zajlik és nagy terítés által kerül kereskedelmi forgalomba. Méhlepény és cukorszirup: a méhcsalád élelmiszer raktárának pótlását szolgálja. Rendszerint ősszel, a téli mézkészlet pótlására szükséges etetést végezni, ha nem tudtak elegendő mézet raktározni a méhek, vagy kipergetésre került. Ezen kívül előfordulhat, hogy tavasszal is adnunk szükséges a méheknek cukorszirupot, ha nincs jó idő és emiatt nem tudnak gyűjteni élelmet. Mindkét esetben a napi táplálékfogyasztás miatt szükséges, így mire a tavaszi gyümölcsfákról nektárt gyűjtenek a méhek, addigra felélik az ételnek szánt tartalékot, így színtiszta méz kerül a kaptárba. Ismert a lepény is, mely számos összetevőt tartalmaz, ami a tavaszi fiasítás serkentésére, annak fejlődésének elősegítésére szolgál.
A méhészek vagy közvetlenül végső fogyasztóknak értékesítik a mézet, vagy nagykereskedőknek, akik kivétel nélkül minden hordóból mintát vesznek, bevizsgálják és azt követően veszik csak át.
A kommented utolsó sorában jelzed azirányú aggodalmadat, apósod méze színtiszta cukor volt. Szeretném eloszlatni az esetleges kétségeket, az élelmezési célra adott szirupot a méhek felélik (megeszik), hogy éhen ne pusztuljanak. Amennyiben a méz kristályosodása miatt maradt benned ilyen érzés: a mézek természetes tulajdonsága a kristályosodása. A hamis méz nem igazán, vagy csak nehezen áll be. Bízom abban, hogy válaszaimmal kicsit közelebb hoztam hozzád a mézet és visszahozhattam a méhészek által termelt, igazi mézbe vetett hitet. Javaslom, bátran vásárolj méhésztől!

Márta Egerszegi 2020.04.13. 07:57:52

@Kovacs Nocraft Jozsefne: pontosan erről van szó! Az őszi hordás után pótolni szükséges a téli hónapok élelmiszer mennyiségét, hogy tavasszal életerős, népes méhcsaládokkal lássunk neki a szezonnak.

BiG74 Bodri 2020.04.13. 07:59:02

@gigabursch:
Kissé utópisztikus méhészkedésről beszélsz.

Márta Egerszegi 2020.04.13. 08:07:51

@Kovács Arnold: köszönöm a kedves szavakat :-), dícséretet. Úgy látom a megjegyzés végére mégis egyetértettél velem abban, hogy az íz, illat, aroma is segít a valódiság azonosításában. Nem kétlem, hogy a bonyolult vizsgálatoknak is feladják a leckét a hamisítók, igazad van, azonban azt nem felejthetjük el, hogy a laboratóriumi vizsgálatok a bizonyítás ereje miatt fontosak. Bizonyíték nélkül, csak szemrevételezéssel, fizikai és érzékszervi vizsgálatokkal nem mondhatja a hatóság egy termékről, hogy módosított.

Márta Egerszegi 2020.04.13. 08:15:39

@BiG74 Bodri: kedves élmény :-). Nekem is sok ilyen családi élményem van, amikor szüleimnek segítettem a méhek télre való felkészítésében. Engedj meg egy gondolatot az ikrás mézzel kapcsolatos mondatodhoz. Valószínűleg tudod is, hogy a kristályosodás a méz természetes jellemzője, melyet a benne lévő természetes cukrok és virágpor jelenlét eredményez. A hazai mézek közül nagyon kevés van, ami nem kristályosodik, ilyen pl. az akác.
A méhek etetésére használt cukorszirup a tavaszi nektárgyűjtésre elfogy, így tiszta méz kerül a kaptárak lépeibe.

BiG74 Bodri 2020.04.13. 08:30:40

@Márta Egerszegi:
Nekem az természetes volt, amikor elmagyarázták, hogy szegény méhnek is enni kell, pedig a mézét lenyúltuk. Ráadásul csak a hideg őszre, elhúzódó télvégre, elkéső tavaszra emlékszem, amikor a kombi wartburg hátuljába berakodott cukrosvíztől féltem, hogy a földúton a nyakamba borul. Máskor csak az aranyló mézre, a csodálatos lépre, amit valójában talán csak én kaptam.

n_gery 2020.04.13. 08:48:42

@Márta Egerszegi: A méz kristályosodása a hőmérsékleten kívül a fruktóz-glükóz aránytól függ. (A repcemézben ez az arány 3:2) A teljesen tiszta akácméz akár évtizedekig kristályosodás mentes maradhat, más kérdés, hogy mennyire tudsz teljesen tiszta akácmézet pergetni. Így idővel az akácmézben is megindul a kristályosodás.

Márta Egerszegi 2020.04.13. 08:57:14

@BiG74 Bodri: :-) kedves emlékek. Hm, azok a lépesmézek.

Márta Egerszegi 2020.04.13. 09:14:32

@n_gery: köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzést. Magyarországon nem igazán jellemző, hogy méhész hamisítana mézet, a bejegyzés sem erről szól. Annak ellenére, hogy méz nagyhatalom vagyunk, sajnos megjelenik a silány minőségű, kínából származó méz, mely nagyon hasonlít a magyar akácmézhez. A hasonlóság azt eredményezi, hogy a kiváló minőségű magyar mézzel feljavítják az olcsón beszerezhető mézet de ez nem csak itthon fordulhat elő, hanem más országokban. Sőt, sok esetben az exportunk minőségi javítás célt szolgálja.

Egy apró infót had osszak meg veled az általad említett akácvirágzás alatti cukrosvíz kapcsán: hordás időben, amikor a méhek felfedezik az ínycsiklandó nektárözönt, akkor a gyűjtő ösztönük arra sarkallja őket, hogy minél több alkalommal forduljanak friss nektárral, így abban az időben akármennyire is akarná a gaz méhész, rá se rántanának az etetőre. ;-)
A gondos méhészek által megfelelő mennyiségben méheknél hagyott méz miatt "virágmentes" időszakban sem kell etetni.

Márta Egerszegi 2020.04.13. 09:16:54

@Örömhernyó: érdekes, amit írsz a kinti tapasztalatról. Ázsia mely területén élsz?

n_gery 2020.04.13. 09:45:32

@Márta Egerszegi: Nem teljesen értelek, te is írsz a kommenteidben őszi télre felkészítő etetésről, aztán meg tavasz eleji serkentő etetésről, nekem válaszul meg azt írod, hogy a gondos gazdának virágmentes időben se kell etetnie? Nem teljesen értelek. :) Több generációs méhészcsaládban nőttem fel, most is segítek a munkaigényesebb időszakban a családban. Én beszéltem olyan méhésszel, aki azt mondta, hogy úgy kell méhészkedni hogy az év elején kitűzöd mennyi bevételt szeretnél aztán úgy kell "csinálni" a mézet, hogy az aktuális ár függvényében legyen elég mennyiséged. Simán pergette a feletetett cukorszirupot és keverte a csinált mézet a valódival. Olyan méhész felvásárlóval is találkoztunk aki mondta, hogy szeretné megkóstolni a gesztenye mézet mert még nem evett, holott neki is volt a kínálatában. Kiderült kávéval készült. Szerintem a méhészek közt is vannak csalók, ahogy minden szakmában. Én csak azt mondom, hogy vásárlás előtt nem tudod megállapítani egy mézről, hogy hamis. És vásárlás után se biztosan. Amit írsz a viszkozitásról, attól még lehet eredeti, maximum a víztartalmáról kapsz képet. A sűrűbb méz jobb és értékesebb, ez nem vitás. Viszont a méz víztartalma mesterségesen is csökkenthető. Szerintem ez pl. nem hamisítás. Bár nem csinálnám. A Magyar Élelmiszerkönyv pontosan meghatározza mit tekinthetünk méznek, illetve azt is meghatározza, hogy egy fajtaméz mitől sorolható az adott fajtába. Itt megadnak egy minimum pollenarányt. Ha a magasabb minőségű mézet silányabbal higítod, de úgy hogy a minimális pollenarány meglegyen hamisítasz? Szerintem igen, a hatóság szerint nem. Szóval szerintem a hamisítás kérdés nem egyszerű kérdés. Házi körülmények között nem megállapítható a ténye. Ízleléssel sem. Amit szerintem fontos az emberekben tudatosítani, az a korábban elterjedt téves információ, hogy a kristályosodott méz biztos azért kristályosodik, mert hamis. :D

Alternatíva 2020.04.13. 09:46:28

A városi ember tökhülye mindenhez, azt lazán átveri bárki bármivel.

szombi 2020.04.13. 09:46:48

Hülyeség minden házi labuktatós cikk! Egy-egy hamis szállítmány sokmilliós felkészült laborokon is kifog. Bár akkor nem értem, mi ez a "nagyon egészséges", "vitamin" meg "antioxidáns" dolog ha ezek a hamisított mézben is jelen vannak?
A viszkozitás teszt (azaz hogyan cseppenik, hogyan folyik, milyen gyors a buborék) meghatározott hőmérsékleten lenne értelmezhető, 28-30 fokon a repceméz is kezd kiolvadni, az akác pedig már vízszerű.
A méhek cukorsziruppal etetése is teljesen normális és megengedett. Azt nem raktározzák, a mézet pótolja (ősszel) amit a gazda kipergetett.

Rébusz 2020.04.13. 09:48:50

@Kovács Arnold: Sajnos a termelőinek kikiáltott mézek botrányos minőségűek is tudnak lenni. Gyerekkorom óta mézfogyasztók vagyunk, de ránézésre meg nem mondanám, melyik a jó méz. Az utóbbi időben egy bolti méz kapcsán jöttem rá, mégpedig az illata kapcsán, hogy eddig évekig olyan termelői mézeket vettem piacon, amik valószínűleg csak simán a méhész által pacsmagoltak. Az illat egy olyan dolog, amit valószínűleg nem lehet hamisítani. Két bolti méz között is óriási különbség tud lenni. Ez a bolti méz teljesen meggyőzött, olyan virágillata volt, amit még ilyen erősen egy méznél sem éreztem. Tehát a metódusod jó, az ember vegyen több mézet és hasonlítsa össze, így gyakorlással szert tehet egy kis tudásra is. Nem értem a méhészeket egyébként, miért éri meg nekik a hamisítás. Akiben egyszer csalódok, soha nem vásárolok tőle többet.

Rébusz 2020.04.13. 09:57:26

@Örömhernyó: Érdekes, amit az ázsiai mézekről írtál. Nyugat-Európában a boltokban tényleg főleg ilyen kevert mézeket kapni, mert olcsóbb is, mint a saját országbeli méz, viszont állagban és illatban mégis verik a piacon árult állítólag termelői magyar mézeket. Én még egy magyar méhésztől sem vettem olyan mézet, ami olyan finom lett volna, mint a nyugati bolti. Ott is vannak olcsóbbak és rossz minőségűek, de némelyiknek olyan illata van, hogy még az is belekóstolna, aki nem kifejezetten szereti a mézet.

Rébusz 2020.04.13. 10:02:20

@Márta Egerszegi: Úgy gondolom, hogy Magyarországon nem eléggé ellenőrzik az élelmiszerek minőségét. A piacokon fellelhető "termelői mézek" egy része biztosan kukába való. Sok termelő hazudhat a piacon, a méz, a tojások vagy a zöldségek stb. származását illetően úgy, hogy senki nem ellenőrzi őket.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.04.13. 10:05:53

@Rébusz:

"némelyiknek olyan illata van"

Nem lehet, hogy létezik már mézillatú és -ízű aroma?

samot 2020.04.13. 10:11:53

Szakember itt is van épp elég,csak a jo mézböl van hiàny!

Tartalom 2020.04.13. 10:12:16

Amikor kézműves mézeket veszek termelőtől, mindig kóstolok. De azt észrevettem, hogy a kóstoláshoz a vásárokon mindig csak egy üveget használnak amiből az egyszerhasználatos kostolópálcával mérik a mézet kóstoláshoz. Viszont amikor a kostolós üveget szeretném megvenni, akkor jelzik, hogy nem eladó, és helyette egy "bontatlant" kapok, ami már rendkívül gyakran egyáltalán nem ugyanaz a minőség, sőt.

Márta Egerszegi 2020.04.13. 10:19:53

@n_gery: hm, elnézést, ha félreérthető volt a megfogalmazás. Élesen elkülönítettem a virágmentes időszakot az őszi, telelésre felkészítéstől. Virágmentes alatt a két különböző virágzás közti időszakot értettem.
Szerencsére én nem találkoztam ügyeskedő méhésszel, ez talán inkább a fiatalabb generációhoz köthető (?). Elég nagy szégyen, ha ilyen szemlélettel ténykedik a méhész, mert a szakma iránti bizalmat nyirbálja, ez pedig megnehezíti a méhészek boldogulását.
A víztartalomhoz: az a méhész, aki ért a mézhez, az megfelelő időben perget, így a víztartalom is megfelelő lesz. Emellett édesapám mindig ellenőrizte próbapergetéssel és refraktométerrel a méz érettségét, ami a víztartalom tekintetében mutatott támpontot (kellően érlelték-e a méhek a nektárt) . (remélem jól írtam a műszer nevét).

Bright side of life 2020.04.13. 10:23:48

@Pierr Kardán: erre azért ne vegyél mézet...:)
Közvetlenül tapasztaltam, hogy a (mindegymelyik) üzletlánc beszerzője meghatározta, hogy neki mennyiért kell akácméz - akkor épp 300 Ft/kg áron -, mert akciózni akar. Akkoriban 1000 Ft-on alul, nem volt akácméz, de, mert szépen kérte (és mert a beszállító tartott az egyéb termékei kilistázásától) - kapott... valami méznek látszó tárgyat.
Lebukás után persze hárítás, sajtózás, hogy a rohadék pénzéhes beszállító a bűnös.

n_gery 2020.04.13. 10:26:29

@Márta Egerszegi: Igen jól írtad. ;) Bocs, akkor én fogalmaztam rosszul amikor virágmentes időszakot írtam. :) Nehéz jól belőni a pontos időpontot amikor pörgetsz, hiszen kaptárak között is van eltérés. A méhész érdeke is, hogy minél alacsonyabb legyen a víztartalom, mert különben erjedésnek indulhat a méz. Nem tudom mit tekintünk fiatalabb generációnak. :D Én idősebbekkel találkoztam, de biztos vagyok benne, hogy a fiatalabb között is van tisztességtelen. Szerintem ez nem köthető generációhoz.

n_gery 2020.04.13. 10:30:23

@Márta Egerszegi: Igen jól írtad. ;) Bocs, akkor én fogalmaztam rosszul amikor virágmentes időszakot írtam. :) Nehéz jól belőni a pontos időpontot amikor pörgetsz, hiszen kaptárak között is van eltérés. A méhész érdeke is, hogy minél alacsonyabb legyen a víztartalom, mert különben erjedésnek indulhat a méz. Nem tudom mit tekintünk fiatalabb generációnak. :D Én idősebbekkel találkoztam, de biztos vagyok benne, hogy a fiatalabb között is van tisztességtelen. Szerintem ez nem köthető generációhoz.

illaim 2020.04.13. 10:31:16

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A melegben a rovaroknak is szükségük van vízre. Ha a kutyád itatójába teszel egy nagyobb kavicsot vagy terméskövet, ami kilóg a vízből, a kutyád fog tudni inni, és a méhek és darazsak, vagy más rovarok ki tudnak mászni a vízből, és nem fulladnak bele. Win-Win játék mindenki jól jár!

Márta Egerszegi 2020.04.13. 10:36:10

@szombi: a manipulálásban az a leginkább szomorú, hogy a fogyasztó nem azt veszi, amire számít, nem annyit fizet érte, amennyit ér, hiszen nem az értékes, eredetit veszi, hanem a nyerészkedők által "szaporítottat".
Igen, egyetértünk, hogy a természetes hőmérséklet befolyásolja a viszkozitást. Az etetés során pótolt élelmiszert ugyanúgy raktározniuk kell a méheknek a téli időszakra, ha belegondolsz a méh nem olyan állat, amely hetente egyszer eszik és elvan vele. (nem túl szép példa volt, csak érzékeltetni szerettem volna)

Rébusz 2020.04.13. 10:46:45

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem erre következtetek, mert a méz is finom, sűrű, forró teában is nehezen oldódik.

Márta Egerszegi 2020.04.13. 10:51:00

@Rébusz: ha külföldön járok és is szívesen kóstolok, veszek mézeket, amik számomra különlegességek. Horvátországban kóstoltam például a legkülönlegesebb zsálya mézet, az illat nagyon jellegzetes és ahogy te is írod még az is belekóstolna, aki nem szereti a mézet :-). Sokszor azon a virágágyon érlelik a mézet, amelyről a méhek gyűjtik, így lehet még különlegessé tenni, vagy ízesítik, de ezt mindig feltüntetik a csomagoláson. Most nézem épp a fent említett horvátországi zsályamézemet, hogy 2% zsálya aromát tartalmaz. Imádom felfedezni az általam nem ismert mézeket, hisz nincs két egyforma ízvilág.
Az ellenőrzés kapcsán én úgy látom, hogy számos neten hozzáférhető táblázat van az ellenőrzött és hibásnak ítélt tételekről, bár gondolom nem lehet elég ellenőrzést végezni.

Márta Egerszegi 2020.04.13. 10:57:35

@Tartalom: a kóstoltatók védelmében hadd tegyem hozzá, hogy élelmiszert bontatlan állapotban lehet eladni. Amit felbontottak és belemártották akár csak az egyszer használatos kis pálcikát, az nem kerülhet ki fogyasztóhoz, élelmiszer higiéniai szempontok miatt. Lehet tévedek, de ha egy próbavásárlás alkalmával a hatóság emberei tesztelnék az ilyen teszter eladását, talán nem veregetnék meg elégedetten az árusító/termelő vállát érte :-). Feltételezem emiatt nem kockáztatna senki. Csak találgatok :-).

Rébusz 2020.04.13. 10:58:14

@Márta Egerszegi: Köszönöm, hogy megosztottad. Én bolti mézet vettem, sajnos még külföldön is csökken a bizalmam a "termelői" mézben. A bolti mézen nem volt aroma írva, de sima íz és illat teszttel is élmény volt fogyasztani. Ha minden stimmel, állag, íz, akkor tudok benne bízni, hogy valódi mézzel van dolgom. Még a kiskorú gyerekem is meg tudja különböztetni, a boltban pedig az áruk is nagyon árulkodó tud lenni. Az olcsóbb termék mézeknél valóban rosszabb, nyilván számít, hogy erdei vagy virágméz vagy valamilyen szempontból különlegesség (méhpempős stb). A sűrű erdei mézet például mi annyira nem szeretjük, de ha kifogok egy finom magyar facéliát, annak nagyon tudok örülni. Megveszem, aztán otthon derül ki, hogy jó vásárt csináltam-e vagy nem.

Márta Egerszegi 2020.04.13. 11:00:57

@n_gery: köszönöm a választ. Én is idősebb méhészeket ismerek, szerencsére jó tapasztalattal. Csodás, napsütéses napot kívánok.

Townsend 2020.04.13. 11:06:42

Létezik mézaroma. Lásd a gyerekkori töltött mézcukor, amiben nyomokban sem volt méz, mégis erős mézillata volt.

Rébusz 2020.04.13. 11:18:18

@Townsend: Mint írtam, a tapasztalat sokat számít. A mézillat nem A mézillat. Biztos te is tudod, hogy milyen a gyümölcsös nyalókák, joghurtok, csokik íze és illata. Ha belekóstololunk, tipikusan mindig az adott gyümölcsre asszociálunk. Eper, görögdinnye, citrom.. Nagyszerű aromák vannak, de nagyon tipikusak. A méz ízű cukorkák is pontosan ilyenek. A valódi méznek nem az a szúrós méz illata van, hanem virág illata, attól függően, hogy milyen mézt eszik az ember. Ha többféle mézt kóstol az ember, akkor annál tapasztaltabb lesz, úgy vélem. Ha pedig stimmel az állag, az aroma is, akkor nagy eséllyel jó minőségű mézzel állok szemben. Mézeskalácsba nem veszem a drágább mézet, a gyerekem a maradékból kapott a teájába és azonnal észrevette, hogy ez a méz nem olyan, mint a múltkori. Egy rossz minőségű méz nem is ízesít úgy, mint egy jó minőségű. De hagy hasonlítsam a mézet a kávéhoz. Ahogy a kávénál is nem csak az íze, az illata is árulkodó tud lenni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.04.13. 11:50:43

@Rébusz:

Tizenvalahány évvel ezelőtt egyszer télen épp Budapestre vonatoztunk, amikor a Kelenföldi pályaudvar előtt több órán át vesztegelni kényszerült a vonat a húfúvás miatt. A fülkében uyazott velünk egy méhész, aki elég sokat mesélt nekünk a mézről. Egyebek között elmesélte, hogy 40 C foknál melegebbre melegítve felbomlanak a mézben a benne lévő hasznos anyagok. Sütésnél ez nyilván nem szempont, de ha meg van fázva a gyerek, akkor érdemes nem a forró teába tenni a mézet.

Wild water 2020.04.13. 11:58:59

@Pierr Kardán: te rohadtul nem értesz a méhekhez; Cukorlepénnyel most is etetik a méheket télen pl amikor nincs kint virág stb. Persze csak azok a méhészek akik nem hagynak mézet a kaptárban a méheknek télire, ettől nem lesz a méz a hamisított.
Amikor már vannak virágok akkor már nem adnak cukorlepényt , nem is érné meg.
Jó lenne ha valaki nem ért hozzá nem kezdene baromságokat posztolni

Pierr Kardán 2020.04.13. 12:36:35

@Wild water: Te melyik here vagy a kaptárban, hogy ennyire vágod, hogy én mihez nem értek?

Minden itt elhangzott állítással ellentétben a méhek csinálnak "mézet" a cukorszirupból! Egyrészt saját magam láttam ezt apósomnál, de ezt te nyilván nem hiszed el.

Ezt egy méhész írja:

"Minősített mézhamisítási eset, amikor a mézet a méhek állítják elő, viszont azt nem nektárból teszik, hanem a termelő által a kaptárba juttatott cukorszirupból. A cukorszirupot a méhek - ugyanúgy, mint a nektárt - feldolgozzák, hozzáadják a szükséges enzimeket és mézet készítenek belőle, amit a lépek celláiban tárolnak, érlelnek, majd a kész mézet lefedik. Kinézetben, állagban semmi különbség nincs a "cukorméz" és a valódi méz között, nem úgy a beltartalomban"

Mivelhogy te egy here vagy, így a te hozzáértésed még egy méhészét is meghaladja, ezért megadom linket, ahol az írás van, légy szíves elzümmögni a méhésznek, hogy hülyeségeket ír.

sagimeheszet.hu/blog/hogyan-keszul-a-hamis-mez

Tartalom 2020.04.13. 14:15:44

@Márta Egerszegi: Azt mivel magyarázza, hogy a teszter köszönőviszonyban sincs az azonos üvegben és felirattal és gyártási, és kiszerelési időponttal ugyanattól a termelőtől vásárolt tetszőlegesen választott termékkel? Én csak egy lehetséges választ ismerek: Nem azonos a két termék. A teszter igazi mézet jó minőségben tartalmaz, míg a többi "lezárt" eladó üveg az Ön által hivatkozott előírások szerinti "eladásra szánt" termék valami más, általában gyengébb minőségű vagy hamsított mézet tartalmaz.

kofolafan 2020.04.13. 17:18:01

A műmézet senki nem fogja igazi méznek tekinteni, aki akár csak egyszer is evett igazit. Mi húsz éve ugyanattól a méhészcsaládtól vesszük, az érdekesség kedvéért többször próbálkoztunk másikkal is, de mindig visszatértünk hozzá, soha nem csalódtunk benne.

Ha teheted, közértben, hiper- vagy szupermarketben soha ne vegyél mézet!

gigabursch 2020.04.13. 18:02:23

@BiG74 Bodri:
A vándorlás lehetőséget ad a méhészk.rválkodóknak arra, hogy a számos fertőzést vektorként terjesszék.
Sosem győzöl meg az ellenkezőjéről.
S rengeteg méhészt láttam már, akinek a családjai azután mentek tönkre, miután elment a vándork.rva és otthagyta a mocskot.

Egyébiránt, ha nem tudod kit neveztem meg, akkor sokat nem tudsz a méhészekről.

kolomparlole1114 2020.04.13. 18:31:46

A legjobb ha közvetlenül a méhektől veszünk egy üveggel. =)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.04.13. 20:34:25

@kolomparlole1114:

Hacsak nem cukorral etették azokat a méheket, amikor az a méz készült - lásd @Pierr Kardán: kommentjét.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.04.13. 20:37:03

@gigabursch:

Sajnos az egész világon pusztulnak a méhek, valami fertőzés viszi el őket. Ráadásul van egy olyan növényvédő szer - a méhészek biztos tudják a nevét, nekem nem jut eszembe a vegyület neve -, amely különösen veszélyes a méhekre.

A szomszédasszonyomnak tavaly kb. másfél milla értékű méhe pusztult el. Mint mondta, ennyiért tudta volna eladni őket, ha megmaradnak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.04.13. 20:38:50

@illaim:

Köszönöm a tippet, kipróbálom. Korábban a szomszédasszonyom javaslatára polisztirolhab-darabokat tettem a víz felszínére, de ugyanúgy belefulladtak a méhek a vízbe.

Márta Egerszegi 2020.04.13. 20:51:23

@Tartalom: sajnálom, ha ilyen tapasztalata van. Azt javaslom ilyen esetben vigye vissza a mézet (ha módjában áll) és mondja el a tapasztalatait az eladónak. Biztos vagyok abban, hogy ezzel a visszajelzéssel eléri azt, ami a legmegnyugtatóbb az Ön számára. Vagy információt kap arról, hogy minek köszönhető az a termék jellemző, vagy megbizonyosodik arról, hogy fején találta-e a szöget. Mindenesetre a visszajelzés fontos nemcsak a termelő, hanem a kereskedő felé is. Mindemellett talán megfelelő módon kezelve a helyzetet Önt is kárpótolják.

szombi 2020.04.14. 07:34:05

Egyszer majd építek - csak úgy kíváncsiságból - egy centrifugát amivel mézet (is) lehet pár száz g-vel megnyomatni pár percre, Megnézném az eredeti és a hamisított rétegződését.

gigabursch 2020.04.15. 07:04:02

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
A neonikotinoidok és a folyósódás elég jól megkülönböztethető egymástól.
Sajnos a vegyszerezés és a műtrágyázás alul-felül kihat a növényekre, azok beltartalmára és a velük kapcsolatba kerülő kisállatokra is.
Ugyanakkor egy atkafertőzés behurcolása egy tiszta területre tipikus vándorméhészes 'eredmény'

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.04.15. 08:15:27

@gigabursch:

"A neonikotinoidok és a folyósódás elég jól megkülönböztethető egymástól."

A neonikotinoidokra gondoltam. A folyósodást nem ismerem, mi az?
süti beállítások módosítása